NRK Meny
Normal

Slik redder du plantene fra frosten

I natt var det første frostnatt for veldig mange på Østlandet. Men det kan være håp for blomstene dine likevel.

Georgine

Georgine fra hagen til Anne Lise Lyseto. Dette er en av blomstene som ikke tåler frost.

Foto: Renée Nilsen / NRK

Det ble midt i oktober før vi fikk den første skikkelige frostnatta. Men har du husket å beskytte blomstene dine mot frosten? Selv om det blir en frostnatt eller to, så kan du greie å beholde blomstene dine i hagen.

Hageentusiast Anne Lise Lyseto fra Halden har et tips til hvordan du kan redde dem.

Anne Lise Lyseto forbereder høsten i hagen

Anne Lise Lyseto forbereder høsten i hagen.

Foto: Renée Nilsen / NRK

– Ta vannslangen og spyl over blomstene. Gjør det litt ut på ettermiddagen. Når frosten kommer, henger den seg i vanndråpene og ikke i planta. Da kan du beholde plantene lenger, sier Lyseto.

Brukte laken tidligere

I natt var det minusgrader mange steder på Østlandet. På Aurskog var det 5,2 minusgrader. I Rakkestad var det minus 3,9 grader. Kaldest i Østfold var det i Rakkestad og Rygge, ifølge statsmeteorolog Bente Wahl. Det kan bli noen kalde netter framover også, sier hun. De plantene som skal inn, bør tas inn nå, mener meteorologen.

Men ifølge hageentusiasten fra Halden er det altså håp dersom du er i forkant av frostnatta.

Plantetips mot frost fra Anne Lise Lyseto fra Halden

– Tidligere la jeg laken over blomstene når det ble kaldt, nå trenger jeg ikke det lenger. Tipset med å spyle blomstene med vannslangen kan man også bruke på våren, dersom det blir en frostnatt da, sier Lyseto.

Første skikkelige frostnatt

Ifølge statsmeteorolog Rafael Eskobar Løvdal har det vært enkelte frostnetter tidligere i høst også, men dette er den første natta der de aller fleste steder har hatt under null grader. Kun steder lengst ut på kysten har sluppet unna.

– Nattefrosten skyldes en høytrykkssituasjon, og det kommer til å bli en uendret værtype framover, sier Eskobar Løvdal.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sparta tap

    Det ender til slutt 3–5 mellom Sparta og Lillehammer. Dermed leder Lillehammer 3–0 i kamper, og Sparta må vinne de fire neste for å nå finalen i sluttspillet.

  • Lillehammer skåret

    Sparta reduserte til 3–4 mot Lillehammer, men så øker bortelaget igjen til 3–5 etter skåring i åpent mål. Det er et drøyt minutt igjen av den tredje semifinalen.