NRK Meny
Normal

Slik overlever du Kaptein Sabeltann i sommer

Sommeren er for mange fortvilte foreldre ensbetydende med «Hiv og hoi» på stereoanlegget i bilen - om og om igjen. Selveste Kaptein Sabeltann forteller deg hvordan du overlever.

Kaptein Sabeltann

Kaptein Sabeltann har ført til glede for tusenvis av norske barn - og hodepine for minst like mange foreldre. Foto: Trond Solberg/Scanpix Video: Magnus Brenna-Lund/NRK

– Du klarer ikke å frembringe noe som heter dårlig samvittighet hos meg, smiler Terje Formoe.

Isen har smeltet og barna skriker i baksetet. Det nærmer seg 30 grader inne i bilen, som selvfølgelig står bakerst i en tilsynelatende uendelig lang rekke med andre biler. Myggstikket på ryggen klør skikkelig nå - og det er da det kommer;

«Jeg vil høre Sabeltann!»

Som om det ikke kunne bli verre.

– Ingen dårlig samvittighet, sier mannen som for 25 år siden skapte kapteinen, som i en årrekke har påvirket ferieplanene, pengebruken og ikke minst musikkvalget i bilene til utallige norske barnefamilier - Kaptein Sabeltann.

Har en viss forståelse

Terje Formoe

Terje Formoe fra Fredrikstad er «faren» til landets mest populære sjørøver - Kaptein Sabeltann.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Jeg er først og fremst glad på barnas vegne. Jeg har innsett at barn elsker gjentakelse. Det å få ting som de har hørt før om igjen, det er en slags trygghet for små barn, sier Formoe

Og det er vel færre ting som har blitt spilt om og om igjen oftere enn platene, tidligere kasettene, med Kaptein Sabeltann og hans piratvenner.

Men selv om han ikke har direkte dårlig samvittighet, så har han i det minste sympati med foreldrene, Terje Formoe.

– Barn vil heller høre den historien de har hørt 100 ganger tidligere, enn en helt ny historie på sengekanten. Slik er jo ikke voksne. Så jeg har en viss forståelse - innimellom - for at de kanskje skulle ønske de var et annet sted når «hiv og hoi» kommer for hundrede gang.

Is og hodetelefoner

Så hva kan man gjøre når barna nok en gang vil fylle bilen med saltvann og akterutseilte landkrabber?

– Stopp bilen og kjøp en is, er første tips fra mannen som selv spilte Sabeltann fra 1990-1999 og igjen i 2010.

Mer sukker der altså.

– Det er klart at hvis det er en veldig lang biltur, så kan det være et triks å gi barna hodetelefoner. Da kan de sitte i fred og ro og høre på det de vil.

Noe mer?

– Mine barn var jo også små en gang. Jeg brukte ofte en avledningsmanøver for å få den lille pausen som voksne trenger.

– Man kan for eksempel si at; «nå tar vi en liten pause, for nå skal vi snart på forestillingen».

Du kjøper dem altså med enda mer Kaptein Sabeltann?

– Jaja, men forestillingen er noe helt annet. Og det er ikke gjentakelse, det er mer unikt. Det er så storslått, så jeg mener at det blir en spesiell opplevelse også for de voksne.

Der er svaret altså. For å overleve en hel sommer med Kaptein Sabeltann er rådet fra kaptein selv såre enkelt: Enda mer Kaptein Sabeltann.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 22:55-nyhetene her

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra Østfold klokka 22:55.
  • Ny type kunstgress i Råde

    Råde idrettslag skal legge en helt ny type kunstgress på den nye banen i Råde idrettspark. Det nye kunstgresset inneholder sand og ikke gummigranulat. Klubben håper å bli en foregangsklubb, sier prosjektleder Ole-Petter Westheim. Gresset skal være ferdig til sommerferien.