NRK Meny
Normal

Barnas favoritt på grillen

Mange sverger til matpakka når de skal ut på tur. Men det er mulig å gjøre litt mer ut av turmaten med noen enkle grep. Her får du flere tips.

turmat

Hva med en banansjokolade til turkosen? Vi gir deg flere oppskrifter du kan lage over bålet.

Foto: Renée Nilsen / NRK

– Når man har med barn på tur er det veldig viktig med mat, og bålet er nesten like viktig, sier Britt Langøien i Indre Østfold turistforening. Hun står over et bål på Grååsen i Spydeberg og forbereder turmat.

Å koke egg på pinne høres kanskje vanskelig ut, men det er enkelt og moro

Fred Larsen i Indre Østfold turistforening

For mange er matpausen selve rosinen i pølsa når man er på tur i skog og mark. Men det er langt mer enn pølser du kan legge på bålet, og brødskiva trenger ikke å være ferdigsmurt.

Britt Langøien og Fred Larsen i Indre Østfold turistforening har flere gode oppskrifter som kan gjøre turopplevelsen mer eksotisk. Hva med å bytte ut matpakka med egg i potet, «arabiske netter» eller kanelsnurrer av pinnebrød?

Egg i potet

Turmat

Alle oppskriftene er laget over bålet av Britt Langøien og Fred Larsen.

Foto: Renée Nilsen

Her får du både kokt egg og potet i ett. Bruk en stor potet, da er det plass til en del egg. Skjær av toppen på poteten, grav ut litt av innmaten og hell egget oppi. Sett på lokket igjen, og pakk det inn hele inn i aluminiumsfolie. Legg poteten i glørne på bålet.

Koke egg på pinne

Hold et egg i hånda. Finn en pinne som er tynn og ikke for myk. Deretter kakker du hull i egget på begge sider. Eggeskallet skal knuse litt i enden. Tre deretter pinnen forsiktig tvers gjennom egget. Hold så egget over bålet til det er ferdig. Kok det litt på siden av bålet, ikke over flammene.

– Dette høres komplisert ut, men det er enkelt og moro, sier Fred.

Tacolefse på bål

turmat

Retten kalles 'gamle svarten'.

Foto: Renée Nilsen / NRK

Start med en tacolefse. Ha på det du ønsker. Britt brukte tacosaus, purre, mais, tomater, salami og ost denne gangen. Brett lefsen sammen, og legg den i folie. Denne retten kan du tilpasse barnas ønsker.

«Arabiske netter»

Turmat

'Arabiske netter' med grønnsaker og pølsebiter.

Foto: Renée Nilsen / NRK

Dette er en lapskaus eller en suppe med ferske grønnsaker og pølesbiter. Ingrediensene er gulrøtter, poteter, brokkoli, purre, smør og litt vann. Pakk det inn i folie, og legg det i glørne. Ikke over flammen.

Kake i appelsin og banansjokolade

turmat

Banansjokolade på bålet, godt til dessert.

Foto: Renée Nilsen / NRK

Til dessert kan du lage kake i appelsin. Det lager du på samme måte som egg i potet ved å fylle appelsinen med kakedeig.

Banansjokolade er et annet dessertips som du lager ved å skjære en banan på langs og dytte sjokoladbiter inn i bananen. Det gjør ingenting om bananskallet blir svart.

Kanelsnurrer laget av pinnebrød

turmat

Kanelsnurrer laget av pinnebrød.

Foto: Renée Nilsen / NRK

Pinnebrød kan brukes til mye, også desserter. Deigen kan lages kvelden før og oppbevares i kjøleskapet over natta. Legg en klump pinnebrød flatt. Strø over sukker- og kanelblandingen, brett sammen og legg på en rist over bålet. Det smaker som kanelsnurrer.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Innbrudd i bilopphuggeri

    Det har vært innbrudd hos Skjeberg bilopphuggeri i løpet av natten, melder politiet. Tyvene har knust en rute. Politiet har vært på stedet og gjennomført åstedsundersøkelse.

  • Ikke spis blåskjell

    Mattilsynets blåskjellvarsel viser at man bør ligge unna blåskjell fra Fredrikstad. Grunnen er alger med giftstoffer i havet. Skjellene på Hvaler bør man kun spise mindre mengder av.