Hopp til innhold

– Det skjer at noen drar med andre under vann

Vet du hva du bør gjøre om du havner i en situasjon hvor noen er i ferd med å drukne? – Ikke legg på svøm for å hjelpe uten et flyteelement, sier livredderne.

Livredder Emilie Unneland Ingebritsen

LIVBØYE: Livredder Emilie Unneland Ingebrigtsen bruker alltid et flyteelement når hun skal redde noen fra drukning.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Det viktigste er at man tenker på sin egen sikkerhet. Hvis du havner i en situasjon hvor noen holder på å drukne, må du passe på så du ikke selv drukner, sier livredder Emilie Unneland Ingebrigtsen til NRK.

Bergenseren er på plass som instruktør på Norges Livredningsselskaps sommerleir på den populære badeplassen Foten i Fredrikstad. Her får norske og svenske ungdommer opplæring i hvordan de skal redde noen i nød på sjøen.

Og nettopp opplæring burde flere få, mener instruktøren.

– Folk kan absolutt ikke nok om livredning til sjøs. De tror ofte at de er mer erfarne i vannet enn de egentlig er og mange svømmer altfor langt ut. De tenker seg ikke godt nok om før de gjør noe.

Livredder Emilie Unneland Ingebritsen

LIVREDDER: Emilie Unneland Ingebrigtsen jobber som livredder i Norges Livredningsselskap.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Ingebrigtsen har fire års erfaring som profesjonell livredder og har opplevd mange skremmende situasjoner på stranden. Også når folk har hatt gode intensjoner om å redde noen andre.

– Det skjer at noen drar med andre under vann fordi de får panikk.

Men hva skal man egentlig gjøre om man er vitne til en situasjon hvor noen er i ferd med å drukne?

Finn en redningsbøye

– Vi som jobber som livreddere bruker alltid et flytelement som vi kaller for en forlenget arm. Den sørger for at du selv ikke drukner, forklarer Ingebrigtsen.

Trude Aastad er prosjektleder for livredningsleiren. Hun forklarer at de ikke anbefaler noen å legge på svøm uten noe som kan holde en flytende i en drukningssituasjon.

– Ikke legg på svøm uten et hjelpemiddel! Se rundt deg om du kan finne en livbøye eller noe annet som kan brukes som en forlenget arm. Finner du ikke noe bør du ringe til nødetatene og melde fra. Uten et flytende hjelpemiddel er det den beste hjelpen du kan gi.

Norges Livredningsselskaps sommerleir på den populære badeplassen Foten i Fredrikstad. Kjersti Hidle demonstrerer hvordan man bør hjelpe noen som er i ferd med å drukne.

På sommerleiren øver ungdommene i sjøen med livbøyer. Tryg har utplassert mer enn 38.000 bøyer langs kysten i Norge, disse bør man se etter, mener Aastad.

Trude Aastad, NLS

BRUK BØYE: Prosjektleder og koordinator i Norges Livredningsselskap, Trude Aastad, sier at man ikke bør legge på svøm uten et flyteelement som hjelpemiddel i en redningssituasjon.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Mange tenker at de kan gjøre det samme ute som de kan inne. Men det er stor forskjell på å svømme 200 meter i et basseng og ute i sjøen med vær og vind. Man bør øve på å svømme utendørs, og ta i bruk livbøyer hvis uhellet skjer.

I fjor omkom 91 personer som følge av drukning, ifølge tall fra Norsk Folkehjelp. 49 prosent av drukningsulykkene skjedde ved fall fra land.

Livbøye

REDNINGSBØYE: Den første Tryg-bøyen ble utplassert i 1952. Denne henger ved badeplassen Foten i Fredrikstad.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK