Normal

Slik hadde prins Ali av Jordan det på Larkollen

30 år før Prins Ali av Jordan utfordret Sepp Blatter i et dramatisk valg av FIFA-lederskap, handlet det om hester, Larkollen og norgesbesøk for den da unge prinsen. – De var veldig begeistret, sier Finn-Erik Blakstad.

Prins Ali på Larkollen

Prins Ali av Jordan, sammen med mor, dronning Alia fotografert på Larkollen under besøket. Til venstre, Blakstad-familiens hund XY. – Bildet er trolig tatt av min mor, sier Finn-Erik Blakstad.

Foto: Privat

Første avstemming i FIFA-kongressen ga utfordrer Prins Ali 73 stemmer, sittende president Sepp Blatter fikk 133. Ingen fikk dermed det nødvendige flertallet på 2/3 av stemmene, men Prins Ali trakk nettopp sitt kandidatur etter avstemmingen.

Dagens dramatiske FIFA-valg, i kjølvannet av en omfattende opprulling av mulig storstilt korrupsjon i organisasjonen kunne ikke vært mer annerledes enn et koselig norgesbesøk på slutten av 70-tallet.

Hekta på hest

– Mine foreldre drev med oppdrett av fullblods araberhester og var veldig aktive i Norsk Araberhestforening på 70- og 80-tallet, forteller Blakstad.

Hvert år arrangerte foreningen en stor hesteutstilling, samtidig var det verdenskongresser som foreldrene hans besøkte med jevne mellomrom. Der fikk moren hans veldig god kontakt med prinsesse Alia av Jordan, noe som førte til at de kongelige ble invitert til en hesteutstilling i Norge.

Prins Ali bin Hussein var da fire år gammel.

Prince Ali bin Hussein taler til FIFA-kongressen

Dagen i dag var nok langt mer dramatisk en ustillingsbesøket i Østfold på 70-tallet for Prins Ali av Jordan. Her er hans tale til FIFA-kongressen.

Under oppholdet – som skjedde i 1978 eller 1979, Blakstad husker det ikke helt sikkert – var de kongelige hyttefolk på Larkollen, forteller Blakstad.

– Det er mor og sønn som står der, og så er det hunden vår, en flat-coated retriever, som het XY.

Stolt og engstelig

– Jeg husker at mor var veldig stolt over at prinsessen av Jordan kom på besøk. Det var veldig spesielt. Jeg husker at mor var litt engstelig for at ikke hytta vår var bra nok, så de overnattet på nabohytta, som var litt finere.

– Der bodde prinsessen med sine to barn, så vidt jeg husker fra torsdag til søndag. Det var gjerne utstilling i to-tre dager. De var eksklusive gjester og ble vist omkring.

Blakstad husker ikke så mye fra selve oppholdet, siden han ikke var stort eldre enn den da unge arabiske prinsen. Men det var mye snakk om besøket, både mens gjestene var i Østfold, og i tiden etterpå.

– Så vidt jeg husker så var de veldig begeistret, forteller Blakstad.

– Det var veldig eksotisk for dem å komme hit. De var på båt på Oslofjorden, og selve utstillingen var på Fredriksten festning i Halden. De besøkte også Vigelandsparken i Oslo.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Vind skapte trøbbel

  110 sentral Øst har i løpet av natta og morgenen fått inn 25 meldinger fra hele Østfold om trær som har falt over ende og måtte fjernes.
  Vaktleder ved 110 sentral Øst, Owe Guldbrandsen sier de har klart å håndtere hendelsene uten å måtte kalle inn ekstra mannskap.

 • Varsler bygging av vindturbiner

  Et nytt vindkraftanlegg er under planlegging i Dals Ed, sju kilometer fra Kornsjø i Halden. Anlegget planlegges med 10 turbiner som har en maksimal høyde på 230 meter. Norske miljømyndigheter er varslet i tråd med Europeiske regler slik at de har mulighet til å komme med uttalelser om vindkraftanlegget i Sverige.

  Norges største vindturbin
  Foto: Trønderenergi