Hopp til innhold

Slik gikk det sist det var måneformørkelse

Natt til mandag kan du få med deg et sjeldent fenomen – Supermåne og blodmåne – på samme natt! Under forrige måneformørkelse ble det så mørkt at vitenskapsformidler Anne Mette Sannes krasjet bilen.

Resultatet av måneformørkelsen

Slik så bilen til Anne Mette Sannes ut etter at hun krasjet i en lastebilhenger i 2011.

Foto: Privat

Takket være formørkelsen kan du også få med deg Uranus og asterioden Vesta.

– Uranus ser du vanligvis ikke fordi månen gjør himmelen for lys, men natt til mandag så kan du faktisk se planeten, forteller ekteparet Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes.

De ramser opp både Venus, Mars og Jupiter i tillegg som man kan få øye på med det blotte øyet.

– Starter du i øst, så ser du Venus. Litt nede til venstre får du Mars, og enda litt til venstre så kan du se Jupiter. Uranus er i sørvest, forteller vitenskapsformidleren og forfatteren Anne Mette Sannes.

Hun er så entusiastisk at ektemannen og astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard flere ganger forsøker å pense henne inn på dagens tema; supermåne og blodmåne.

Se direktesending av måneformørkelse, super- og blodmåne direkte fra Østfold her.

Vi sender direkte fra nattens måneformørkelse.

Forrige gang var i 1982

For det er et relativt sjelden syn som kan møte de interesserte natt til mandag. Månen er da så nær jorden som det er mulig å få den og er på sitt lyseste. At det i tillegg blir total måneformørkelse etterpå blir som julaften og bursdag på samme dag.

– Vi hadde en supermåne i 1982, men den var ikke så stor som nå. I 1946 og i 1964 hadde vi både blodmåne og supermåne og da var den omtrent på størrelse med årets, men da varte det ikke så lenge, sier Ødegaard.

Neste gang fenomenet oppstår er i 2033, men da kommer en ikke til å kunne se det fra Norge.

– Det er ingen som har regnet ut når dette skjer i Norge neste gang, og vi vet ikke om vi noen gang kommer til å få se det så bra som nå, forteller Sannes.

Det kan også nevnes at Månen står relativt lavt på himmelen og derfor vil virke enda mer imponerende.

Knut Jørgen Røed Ødegaard

Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Krasjet bilen forrige gang

Det må gå an å si at ekteparet er mer enn middels interesserte i slike fenomener. Under måneformørkelsen i 2011 førte Ødegaards entusiasme til skikkelig sjokkopplevelse.

– Av ulike årsaker var vi på hvert vårt sted i landet, og jeg hadde parkert bilen på en lomme et øde sted langt fra bebyggelse og uten et eneste gatelys for å ta bilder av formørkelsen, forteller Sannes.

Det hastet ekstremt siden formørkelsen var i ferd med å gå mot slutten, og ektemannen stresset rundt med energi som en supernova og med fistelstemme over telefonen for at hun skulle finne den formørkede månen som vanskelig å få øye på, siden den sto så lavt på himmelen.

– Jeg startet bilen for å kjøre noen meter lenger frem for å få bedre sikt, og plutselig eksploderte det i glassbiter, og jeg stirret rett inn i en gedigen jerndings som stanset rett foran ansiktet etter å ha knust frontruten og vrengt karmene innvendig.

– I det øyeblikket kunne jeg ha sverget på at jeg stirret rett på understellet på et romskip inntil jeg kom på at ingenting ruster i verdensrommet. Det viste seg å være draget på en flere meter lang lastebilhenger som sto parkert uten refleks, og som jeg ikke hadde oppdaget i mørket. Dermed blir det neppe noen biltur under mandagens formørkelse ...

Østafjells får mest sannsynlig klarvær

Vibeke Thyness

Statsmeteorolog Vibeke Thyness er optimist på øst- og sørlandets vegne. Vestlandet er usikkert, mens nord for Trondheim kan det bli vanskelig å se måneformørkelsen.

Foto: Bård Gudim

Det er store muligheter for at mange kan få se måneformørkelsen, vel å merke de som orker å være våkne. Ifølge Meteorologisk institutt er et høytrykk på vei.

– Oddsen for å se måneformørkelsen på sør og østlandet er ganske god. Vi har et høytrykk som vokser inn i Nordsjøen de kommende dagene, og innen søndag er det godt etablert over Sør-Skandinavia. Det ligger vest nå og det pleier å bety klare netter, forteller statsmeteorolog Vibeke Thyness.

Det er dog ikke like sikkert at det blir klart på vestlandet, for der henger det fortsatt igjen noen skyer.

– Det kan gå bra, men det er ikke like opplagt at det blir klart der. Ser en videre nordover så er det nok ikke så mye sjans fra Trøndelag og nordover. En må stole på høytrykket, og det er sjelden noen god ide å være nord for et høytrykk, sier hun.

LES OGSÅ:

Østfold har orkesterplass

Når moroa starter klokken 02.11 natt til mandag, så skal en skue mot sørvest.

– Østfold er kanskje det beste stedet å være da, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Disse tidspunktene bør du merke deg om du skal ut og se:

  • Klokken 02.11 – starten på halvskyggen
  • Klokken 03.07 – delvis formørkelse
  • Klokken 04.11 – start total formørkelse
  • Klokken 05.23 – slutt på total formørkelse
  • Klokken 06.27 – slutt på delvis formørkelse
  • Klokken 07.22 – slutt på halvskyggen

Månen kommer til å ligge 17 grader over horisonten rundt klokken kvart på fem på morgenen. Rundt klokka halvt sju har den sunket til sju grader over horisonten.

Har du et håp om å se Jupiter er det viktig med fri horisont. Jupiter får du øye på i femtiden, mens Venus kan du skue allerede en drøy time tidligere.

LES OGSÅ:

– Lettere å fotografere måneformørkelse

Erik Faarlund

Det gjør ingen ting å ha ei skikkelig dyr linse, men du klarer deg godt med et rimelig kompaktkamera om du skal fotografere månen.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Går du med planer om å være våken for å få med deg mest mulig, så er det vel en liten mulighet for at du også har planer om å knipse et bilde eller to.

Ifølge Fagansvarlig i Scandinavian Photo, Erik Faarlund, trenger du ikke å investere i det dyreste utstyret om du vil ut og knipse litt.

– Det er fullt mulig å få til med små kompaktkameraer, sier han.

Faarlund var selv en av dem som reiste til Svalbard for å få med seg solformørkelsen tidligere i år, og han forteller at blodmånen er langt enklere å få med seg.

– Det går så langsomt, så da har du tid til å prøve og feile litt. Dermed kan du justere en god del underveis.

Slik fotograferer du månen

Her er Faarlunds tips til en vellykket aften med kamera:

  • Bruk et godt stativ. Bruk tid på å finne deg et ordentlig sted hvor du har god utsikt.
  • Komposisjonen kommer litt an på hva du ønsker – enten bilde kun av månen eller om du ønsker landskapsbilde med månen i bakgrunn. Faarlund anbefaler det siste. Da trenger du ingen superzoom for å ta et godt bilde av månen.
  • Ha kameraet på manuell innstilling og prøv deg frem med forskjellig lukkerhastighet og blenderåpning. Har du lenger lukkerhastighet enn et par sekunder, så får du problemer med månens rotasjon.
  • ISO-innstillinger og hvitbalanse bør stå på auto.
  • Har du muligheten så skyt i raw – ikke jpeg.
  • Opphold deg på et så mørkt sted som mulig. Kom deg ut av byen. Kommer du deg ikke langt nok ut, ha byen bak deg slik at lyset ikke ødelegger bildet ditt.
  • Stå på et lavt sted. Går du for høyt opp, så får du mindre landskap.