NRK Meny
Normal

Ni ting som får russebussen godkjent

Er russebussen klar for veien? Slik får du den godkjent.

moderne russebuss

GODKJENT: Russen bruker flere hundre tusen kroner på bussene sine, men det hjelper lite hvis den ikke er kjørbar. Da er det lurt å vite hva man må sjekke. Denne russebussen var med i en tidlgiere kåring av årets russebuss.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Nå er russebiler og busser straks klare for dagslys etter styling og fiksing i flere år. Da er det greit å vite hva du må ha i orden for å få den godkjent.

– Skaff deg russeoblat

Statens vegvesen tilbyr gratis kontroll av russekjøretøyet, men det er viktig å vite at det ikke erstatter EU-kontrollen.

Det er frivillig å foreta en teknisk kontroll, men det er mange fordeler ved å sikre seg et russeoblat i frontruten. Da unngår du vanligvis kontroll i russetiden med mindre det er åpenbart at kjøretøyet er endret etter godkjenning.

Alle kjøretøy som bygges om innvendig eller utvendig må til en trafikkstasjon for kontroll og godkjenning.

Hvis du ikke har oblat kan du risikere en omfattende teknisk kontroll hvis du blir stoppet langs veien. Den er gjerne mer omfattende enn den vanlige brukskontrollen.

Dette må du ha i orden:

 1. Bremser, hjuloppheng og styring
 2. Seter og bilbelter
 3. Taklast/takrigg
 4. Materialer innvendig – brannfare, skarpe kanter og innfesting
 5. Elektrisk anlegg - vise samsvarserklæring
 6. Nødutganger
 7. At ulovlig signalhorn ikke er montert
 8. Om bilen eller bussen er EU-godkjent
 9. Er det gjort ombygginger som krever egen godkjenning, må det bestilles vanlig time for hallkontroll. En slik godkjenning er gebyrbelagt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Klager på nei til felling av ulv

  Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

  Ulv tok sau i Halden
  Foto: Lotte Olsen/NRK