– Ut med dyremotiv, inn med ananas

Pyntegjenstandene med dyremotiv må ut. Nå er det eksotiske frukter i messing og klokkestreng gjelder. Få tipsene som gjør deg til høstens trendvinner.

Julie Bakke og Bente Olsen

HØSTFARGER: Bente Olsen (t.v) og Julie Bakke hos Galleri Mimosa i Fredrikstad forteller om trender i høstens farger. Gjerne okergult og terrakotta.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Skrift som «LOVE», «HOPE», «HOME» på interiør, har allerede vært i hardt vær. I høst er det takk og farvel til den slitte stilen shabby chic og gjenstander med dyremotiv fra skogen.

Høsttrender 2015

FRUKTIG: Ananasen er fortsatt populær. Bryt gjerne av med en stor, grønn plante.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Skal du henge med på høstens trender bør du skaffe deg store, massive krukker, grønnplanter og gjerne toppe en minimalistisk stue med et kelimteppe med roser.

– Man kan jo ikke bare bytte ut hjemmet sitt, og det er jo ikke sånn at man bare skal slutte å like shabby chic fordi høsttrendene sier det. Trikset er å blande litt og heller tilføre nye ting, sier Julie Bakke i interiørbutikken Galleri Mimosa i Gamlebyen i Fredrikstad.

Naturen er trendy

Frem med den gamle klokkestrengen, men heng den sammen med en rå designlampe

Nina Therese Oppedal

Hun får støtte av interiørarktitekt fra Kunsthøgskolen i Bergen, Nina Therese Oppedal.

– Fortell hvem du er, tør å vise hvem du er. Nå er det naturen som er trendy, men i stedet for å ta vare på nyproduserte ting som ser slitt ut, skal du ta vare på det som er gammelt og betyr noe for deg, forklarer hun.

Nina Therese Oppedal

EKSPERT: Nina Therese Oppedal er interiørarkitekt og mener det er viktig å tenke på hva som er viktig for deg når du skal innrede hjemmet ditt.

Foto: Privat

Hun forteller at høstens farger, nettopp er høstens farger. Oransje, terrakotta, okergult og grønt.

– Nordisk natur er stikkordet her. Du kan ha hvite vegger, men gjerne mal en kontrastvegg med farger som nesten går mot svart. Blåsvart eller grønnsvart, forklarer hun.

Naturmaterialer som skinn, ull og bast er inn. Ut skal puter med dyremotiv, pledd av fuskepels og nye møbler som ser ut som de er slitt (shabby chic).

Skriverier på interiør

UT: Skriverier på interiør er ut. Nå er det tilbake til naturen, gjerne folklore og naturmaterialer som er inn.

Foto: CC

– Shabby chic er død. Puter med dyremotiver skal byttes med linputer, fløyel og gjerne brytes opp med en pute med inka-mønster, sier hun.

Skal du virkelig følge med på trendene bør du skaffe deg fjær.

– Ta gjerne løse påfuglfjær i en urne, legg løse fjær som et stilleben sammen med en kaffekopp i terrakotta og en svart penn.

– Ikke kvel rommet

Et annet nøkkelord er rene linjer. Skaff deg en stram skinnsofa, pynt med massivt tre og krukker.

– Bruk noe av det du allerede har til å vis hvem du er, og vi snakker til og med folklore. Frem med den gamle klokkestrengen, men heng den sammen med en rå designlampe, sier hun.

Høsttrender 2015

MASSIVT: Store, massive krukker er inn. Jo mindre leilighet, jo større krukke.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Har du arvegods bør det frem.

– Men ikke kvel rommet med pyntegjenstander. Det er også ut å kjøpe billige dekorobjekter som tar lurven fra rommmet. Ord på veggen og drivved er også helt ut.

Bente Olsen i Galleri Mimosa forteller at du også bør gå for store grønnplanter, østeninspirerte krukker og gjerne en papegøye og ananas i messing.

– Tapet med bananblader er også populært og messing er trendy igjen. Det er også viktig å vite hvor ting kommer fra, gjerne «one of a kind»-interiør.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 12-åringer slo til 13-åring

    Kommune og skole skal følge opp episoden der en gjeng med 12-åringer plaget og slo til en 13-åring på fotballbanen i Spydeberg søndag. – I slike saker pleier vi å snakke med partene og få dem til å forstå at slik oppførsel ikke er greit, sier forebyggingsleder Espen Valsgård ved Indre Østfold politistasjon til Smaalenenes Avis.

  • Ingen tog mellom Mysen og Rakkestad

    Østfoldbanen Østre Linje er fortsatt stengt for togtrafikk Mysen-Rakkestad etter jordras. Du må regne med innstillinger og forsinkelser. Bane NOR kommer med en ny oppdatering onsdag. Sjekk NSBs app og nettside for alternativ transport.

    Toglinje
    Foto: Odd Skjerdal / NRK