Normal

Slik blir den nye EU-kontrollen

Fra 8. juni må du ha refleksvest i bilen på EU-kontroll og det blir lettere å gi bilen din kjøreforbud. Her er de nye reglene.

Video Kontroll av EU kontroll.

STRENGERE: Nye punkter i EU-kontrollen skal gjøre norsk bilpark tryggere.

Foto: Nyhetsspiller

Hvert år gjennomføres det nærmere to millioner periodiske kjøretøykontroller i Norge, inkludert etterkontroller.

– Det vil bli noe endring i kontrollpunktene, helt ny kontrollseddel og en bedre og sikrere måte for oss å gjennomføre stikkprøver på, sier overingeniør Leif Magne Halvorsen i Statens vegvesen i en pressemelding.

Dette blir nytt

For det første vil kontrollseddelen får ny utforming. Den vil ikke lenger vise alle punktene, bare punktene der det er funnet feil.

Nye punkter er blant annet kontroll av ladekabel på elbiler og refleksvest i bil.

Ved alvorlige feil blir det anledning til å gi bruksforbud i flere tilfeller enn tidligere.

Bedre rutiner på stikkprøver: Som tidligere kan du bli valgt ut til en stikkprøvekontroll hvor Statens vegvesen undersøker at resultatet av kontrollen er korrekt.

Denne kontrollen vil nå oftere bli foretatt hos kontrollorganet. Blir bilen din valgt ut, må bilen bli stående til stikkprøven er gjennomført. Dette vil ta cirka én time.

I spesielle tilfeller kan det avtales at stikkprøven i stedet foretas dagen etter for eksempel på trafikkstasjonen.

Styr unna uke 24

Grunnen til de nye reglene er at Statens vegvesen nytt register for disse kontrollene. Dette medfører noen endringer for deg som skal levere bilen til kontroll.

I forbindelse med innføringen av nytt register vil det mellom 3. og 8. juni være vanskelig å få utført kontroll.

Det vil være nødløsninger for dem som må ha gjennomført kontrollen i denne perioden, for eksempel for å hindre at kjøretøyet avskiltes.

– Innføring av nytt register gjør det nødvendig med litt nedetid, men vi håper det i liten grad vil påvirke bileiere der ute, sier Halvorsen.

Han sier videre at de nye punktene vil gjøre norsk bilpark tryggere.

– Det nye registeret vil i større grad enn tidligere kunne ivareta hensikten med kontrollene og sikre trygge og miljøvennlige kjøretøy uten for mye forurensning på norske veier.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Truet til seg veske med kniv

    En mann i 30 årene er pågrepet etter at han skal ha ranet en person utenfor legevakta i Halden like før klokken 23 i går kveld. Han truet med en kniv og fikk med seg fornærmedes veske.

  • Slo hodet og besvimte

    I Sarpsborg ble en 20 år gammel mann pågrepet sent i går kveld etter at han skal ha ankommet en fest og utsatt en kvinne for vold slik at hun falt. Kvinnen slo hodet og besvimte, og ble fraktet til sykehus.