Hopp til innhold

Slik bevarer du hyttefreden i påsken

Er du på hytta i påsken med barna og den nye kjæresten din? Kanskje den sære tanta di og svigers går deg på nervene? Her får du noen tips til å bevare hyttefreden.

Småbarnsforeldre (illustrasjon)

Det kan være vanskelig å bevare hyttefreden når storfamilien samles til påskeferie (illustrasjonsfoto).

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Alt fra smattelyder til uenighet om tvungen eller fri yatzy kan gi familietrøbbel i påsken.

Når storfamilien samles på en liten hytte, kan det potensielt oppstå mange irritasjonsmomenter.

Øygun gestaltterapeut

Gestaltterapeut Øygun Stjärne Nodeland blir selv fjortis igjen når familien samles i påsken.

Foto: Victoria Ose / NRK

– Selv blir jeg en fjortis igjen og kan bli litt krass. Det er ofte det som skjer med familier når de møtes, at man faller tilbake til gamle mønstre igjen, sier gestaltterapeut Øygun Stjärne Nodeland.

Hun er gjest i Påskeprek i NRK P1 for å gi noen gode familieråd.

1. Styr unna diskusjoner om barneoppdragelse

Hvis besteforeldre eller bonusforeldre begynner å blande seg inn i barneoppdragelsen kan det gå galt.

– Det kan fort bli uavklart hvem som irettesetter barna og hvilke regler som gjelder. Det er lurt å avklare mest mulig på forhånd og være tydelig på hva som er viktig for hver enkelt, sier Øygun Stjärne Nodeland.

2. Velg én leder

Det kan ofte bli intenst samvær på hyttetur, og Nodeland mener det er viktig å sette grenser og avklare hvem som gjør hva når.

– Samvær handler om god ledelse, og noen i familien må ta det ansvaret. Det kan være lurt å avklare hvem som gjør hva når. Gode overganssituasjoner er et stikkord. Det er om å gjøre å ikke ha for god tid, men heller ikke for dårlig tid, sier Stjärne Nodeland.

3. Vær tilgjengelig for barna

Det kan være lurt at en voksen holder øye med barna også når de leker. Gestaltterapeuten tror dét kan forhindre potensielle konflikter barna imellom.

– Ofte overlater vi barna mye til seg selv. Det kan være forebyggende hvis en voksen er i nærheten og følger litt med. Mye skjer mellom barn når voksne ikke er tilgjengelige. Vi må ikke nødvendigvis leke med dem hele tiden, men forebygge ved å være tilstede, sier hun.

4. Dra hjem i tide

Dersom man har kommet skjevt ut og stemningen bare blir verre, er det ingen skam å snu.

– Det er lov å dra hjem, men det handler litt om hvordan man legger det frem. Ofte blir man møtt med forståelse hvis man forklarer egne behov. Det er også lov med en liten hvit løgn. Men hvis man skal lyve, må man gjøre det bra, sier Øygun Stjärne Nodeland og ler.