NRK Meny
Normal

Slåss mot sykehusproblemer med musikk og humor

Møt Trond Bjørge. Overlege i kontortiden, Youtube-satirist på fritida.

Trond Bjørge

Trond Bjørge, her som KOLS-pasient på korridoren.

Foto: Skjermdump: Youtube

Trond Bjørge er overlege ved lungeseksjonen på Sykehuset Østfolds søvnenhet. Med lang fartstid i pasientbehandlingen har han også godt kjennskap til problemstillinger som sykehusene rett og slett ikke ser ut til å bli kvitt.

– For det første syns jeg det er morsomt å drive med musikk, sier Bjørge.

Jeg ser

at det på gangen er fler

Som gjerne viser frem alt

med diskresjon er det skralt

Korridorpasientens glade sang, Trond Bjørge

– For det andre er dette temaer som har opptatt meg i mange år, som jeg lager tekster til og prøver å få en humoristisk sving på.

Temaer som har blitt diskutert i flere tiår, uten at noen har funnet noen eureka-løsning. Nå prøver Bjørge og hans medsammensvorne å holde fokus på korridorpasientenes situasjon med humor og satire – på Youtube.

– Jeg syns det er ille at vi i Norge tilbyr noe sånt i en situasjon hvor man er på det absolutt mest følsomme. Det er en forferdelig situasjon for en person som er syk og trenger god behandling. I korridoren er alt eksponert. Man har ikke noe privatliv. Og vi vet at det er farligere for pasienter å ligge i korridoren enn å ligge på et pasientrom. Det fører til større risk for sykdom og faktisk dødsfall.

– Og når ikke alvorsord har hjulpet, hjelper det kanskje med humor og satire?

– Slik tenker jeg også.

Irriterte over IT-systemene

Forrige video dreide seg om noe mange på sykehusene lenge har oppfattet som et irritasjonsmoment i hverdagen – eller verre: IT-systemene.

– Når det hakker og blir forsinkelser i datasystemet, så blir det rett og slett dårligere drift. Det er en voldsom tidstyv for oss som jobber i systemet. Jeg ser at videoen er vist mange ganger, og det tyder på at det er mange som deler den frustrasjonen med oss, sier Bjørge.

Ingen sure tilbakemeldinger

Videoene har bare fått positive tilbakemeldinger, også fra ledernivå, sier Bjørge.

– Veldig positivt.

– Når det gjelder sykehusledelsen her i Østfold, så er ikke dette kontroversielt i det hele tatt. De kjenner til problemene og vet hvor skoen trykker.

– En skal ikke lete lenge for å finne musikkvideoer fra sykehusansatte på Youtube. Er dette en «greie» dere har?

– Hehe, jeg tror at mange som holder på med medisin kanskje også holder på med musikk. Og det er et fint medium å få fram poenger med, da. Man sprer samtidig litt glede.

– Youtube gjør jo mulighetene mye større. Jeg har holdt på med dette så lenge jeg har vært virksom som lege, og nå kan jeg få det ut. Og det er jo veldig artig, sier overlege Bjørge.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fengsel for alko-smugling


    En Trøgstad-mann i 50-årene er dømt til fengsel i 36 dager, etter at han smuglet inn 350 liter brennevin, 138 liter vin og 47 liter øl i mai i år. Mannen ble stanset nord i Marker kommune. Mannen innrømmet smuglingen da saken var oppe for Heggen og Frøland Tingrett. Mannen mister dessuten førerkortet for en periode på elleve måneder.