Slår kreftalarm etter omstridt test

Fem norske sykehus må teste over to hundre kvinner for livmorhalskreft på nytt.

Anne Grethe Erlandsen

Anne-Grethe Erlandsen, kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold, sier at kvinnene det gjelder har fått beskjed.

Foto: Tobias S. Martinsen / NRK

Helsetilsynet krever at fem sykehus må teste over to hundre kvinner for livmorhalskreft på nytt, etter en omstridt krefttest. Det er Dagens Medisin som melder om «kreftalarmen».

Rundt femti Østfold-kvinner må dobbeltsjekkes etter alarmen. Anne-Grethe Erlandsen, kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold, sier at alle det gjelder er varslet.

– Alle de det dreier seg om skal ha fått beskjed. Det er viktig at de følger oppfordringen fra oss og lar seg undersøke, sier Erlandsen.

– De det gjelder har fått beskjed

Over 200 kvinner må sjekkes på nytt etter at fem sykehus her i landet har brukt en test som ikke klarer å fange opp et virus som kan gi celleforandringer.

Celleforandringer kan være et tegn på livmorhalskreft.

Rundt femti av kvinnene er testet ved sykehuset i Fredrikstad. Erlandsen sier de tar dette svært alvorlig.

– Det som er viktig nå er at de som dette dreier seg om har fått beskjed og er bedt om å komme, enten til oss eller til legen, for å få tatt en ny prøve, understreker hun. Erlandsen legger til at det er for å utelukke at noen har mulighet for å utvikle kreft av dette.

– Ikke fare for at det gjelder flere

Testen er ikke lenger i bruk og ifølge Erlandsen er det ikke fare for at dette kan gjelde flere kvinner.

– Nei, dette er en test som er brukt for kvinner i Østfold tilbake i tid, fordi prøvene fra doktorene i Østfold sendes til oss for undersøkelse, sier hun.

– Det er den måten som vi har undersøkt på, som nå da er erstattet med en ny. Vi vet faktisk hvem dette dreier seg om og hvem det er viktig å snakke med.