NRK Meny
Normal

Skuffet over metanolerstatning

Datteren til et av ofrene i metanolspritsaken, er skuffet over erstatningsbeløpet hun har fått.

Metanol (illustrasjonsbilde)
Foto: Arash A. Nejad / Scanpix

Faren til Marianne Lie var den første som døde etter å ha drukket metanolholdig smuglersprit.

I tingretten ble datteren tilkjent 120.000 kroner i erstatning, men i lagmannsretten ble beløpet redusert til 75.000. 

Ble ikke advart

Lie sier faren var totalt uvitende om at spriten kunne være giftig i og med at han var den første som ble rammet.

- Pappa døde den 4. september - og det ble første gang kjent at det var metanolholdig sprit i omløp den 11. september. Hadde han visst at dette var farlig, så hadde han ikke drukket det, sier Lie.

- Trist

Hun synes det er trist at erstatningsbeløpet nå er satt ned fra 120.000 kroner til 75.000 kroner i Borgarting lagmannsrett.

- Ja, jeg synes det er trist, for vi har gjennomgått mye i denne saken. Jeg synes de skulle ha opprettholdt beløpet på 120.000 kroner. Faktisk synes jeg også det beløpet var lite, sier Lie.

Hun er usikker på om hun vil gå videre med saken, og vil også avvente hva de andre involverte partene vil gjøre.

Retten legger skyld på ofre

Bistandsadvokaten til flere av ofrene for metanolspritsaken, Cathrine Rosmer, synes det er urimelig at erstatningsbeløpene er blitt redusert.

To av hennes klienter fikk redusert erstatningsbeløpet fra 120.000 kroner til 30.000 kroner da saken ble behandlet i lagmannsretten.

- Begrunnelsen fra rettens side er at ofrene har skyld i dette selv fordi de har kjøpt illegal sprit. Jeg mener det er en helt uriktig vurdering  å legge byrden på de som er skadelidende, sier Rosmer.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Setter opp fartsgrensen på E6

    Fra mandag kan man igjen kjøre i 110 km/t på E6 mellom Korsegården i Ås og Moss, skriver Moss Avis. Gjennom vinteren har strekningen hatt fartsgrense på 100 km/t.

  • Fire av fem bedrifter med mangler

    Fire av fem bedrifter i Østfold og Akershus som ble kontrollert av arbeidstilsynet i februar og mars, hadde feil og mangler på produksjonsutstyr. Slike mangler kan føre til alvorlige skader, mener tilsynet.