NRK Meny
Normal

Ishall-gransking lagt død: Vedtaket møtt med sjokk og vantro

Høyre-politiker skuffet over eget parti etter at kommunestyret i Halden la vekk ishallgranskingen..

Roar Lund

HAR SOMLET BORT GRANSKINGEN. Høyres Roar Lund er skuffet over eget partis rolle i ishallsaken.

Foto: Halden Dagblad

Halden kommunestyre vedtok med et klart flertall i går å legge vekk den såkalte "Ishallsaken".

Det er brukt 300.000 kroner på gransking av saken så langt, men da det kom en hevendelse fra kontrollutvalget om å øke beløpet til mer gransking fra allerede bevilgede 100.000 kroner til 300.000, endte det hele med at saken ble lagt helt vekk.

Les også:

Opposisjonspolitikere i Halden

PRESSEKONFERANSE OM ÅPEN HØRING - MAI 2011. Kravet om en åpen høring ble undertegnet av fra venstre Geir Helge Sandsmark (Venstre), Jon Brevig (Senterpartiet), Thor Edquist (Høyre), Per Egil Evensen (Frp) og Vibeke Julsrud (De Grønne) fra opposisjonen. I tillegg sluttet Pensjonistpartiet seg til kravet.

Foto: TV

- Har ikke ryddet opp

Ishall-saken var en av sakene nåværende ordfører Thor Edquist (H) profilerte seg kraftig på før valget i 2011, da han blant etterlyste "åpen høring" knyttet til politisk sabotasje og påståtte overskridelser under ombygging og utvidelse av ishallen i Halden.

Edquist skrev også i et debattinnlegg i Halden Arbeiderblad at ishall-saken dreide seg om et stygt maktmisbruk overfor egne innbyggere, demokratisk underskudd og mangel på demokratisk styre.

Han lovte at Høyre ville være en garantist for at demokratiske spilleregler ble fulgt, dersom partiet fikk styre i Halden.

Men ifølge partifelle Roar Lund har Høyre og Edquist somlet bort ishall-saken.

- Det jeg er skuffet over, er at det har tatt to år med utsettelser, før denne saken nå blir lagt død. Før valget lovet Høyre å rydde opp, men har ikke hatt noe framdrift eller moment i saken, sier Roar Lund.

Han er tidligere leder i Comet og han har blant annet beskyldt Halden Arbeiderparti for å torpedere utbyggingen av ishallen, slik at byggearbeidet stoppet opp, hallen ble stengt og ishockeyklubben Comet gikk konkurs.

Da kommunestyret behandlet saken i går erklærte Lund seg inhabil.

Les også:

Thor-Ivar Engebretsen

ET FORFERDELIG SVIK MOT VELGERNE. - Jeg tror mange stolte på Thor Edquist og Høyre, og at de ville rydde opp i ishall-saken og få frem sannheten. Jeg tok feil, og opplever det som et fryktelig svik, sier Thor-Ivar Engebretsen.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Burde ha hatt honnør

Da det blåste som verst rundt ishall-saken i 2009 fikk daværende byggeleder i ISS, Thor Ivar Engebretsen, sparken.

Engebretsen hadde verv i ishockeyklubben, og ifølge Roar Lund og andre i Comet jobbet Thor Ivar Engebretsen enorme dugnadsøkter for ishall-prosjektet, slik at ishallselskapet og klubben skulle komme best mulig ut økonomisk.

ISS hadde utbyggingsoppdraget, men fikk ikke på plass de garantiene og midlene kommunestyret hadde vedtatt.

ISS pekte til sist på Engebretsen som problemet i sammenhengen, fjernet ham og saksøkte ham senere for 13 millioner kroner.

- Jeg er ikke sint, men bare veldig, veldig skuffet over den manglende evnen og viljen til å få ferdigstilt denne granskingen, og få gitt Thor Ivar Engebretsen den honnøren han fortjener for det arbeidet han la ned i Halden ishall, sier Roar Lund.

Les også:

Like greit å legge vekk granskingen

Halden kommune har fra før av brukt revisjonsbyrået KPMG til å granske ishallsaken.

Oppdraget kostet 300.000 kroner, og det ble fremlagt en rapport i mars 2012, som i sterke ordelag pekte på mye som sviktet, da ishallen ble utbygget.

På bakgrunn av at KPMG skrev i rapporten, at hvis de hadde hatt andre dokumenter enn det rådmannstaben hadde håndplukket for granskingen, ville rapporten kunne ha sett annerledes ut.

Kontrollutvalget fikk saken fra kommunestyret, og det ble samtidig vedtatt å bruke 100.000 kroner til mer gransking.

Men KPMG antydet også at de ikke ville binde seg til å fullføre granskingen for 100.000, og kontrollutvalget sendte så saken tilbake til kommunestyret, der den i går møtte et flertall, som ikke lenger vil ha den gransket.

- Slik utviklingen av saken har blitt, er det helt greit at den legges død framfor et halvveis forsøk gjennom en bevilgning på 100.000 kroner, og en ringerunde for å finne et eller annet firma, som kunne gjort et forsøk innenfor den rammen, sier Roar Lund til NRK.

Les også:

Halden ishall - montasje

KONKURS. I 2009 var Comet i eliteserien. Klubben ble nektet å trene og spille i Halden ishall fordi det ble hevdet å være brannfarlig der. Elitelaget gikk i oppløsning og barna i klubben måtte spille i Sarpsborg.

Foto: NRK/Scanpix

- Sjokkert over sviket

Thor-Ivar Engebretsen, som hadde byggelederoppdraget for ISS i ishallen, sier han tar kommunestyrets vedtak om å legge vekk granskingen tungt.

- Dette var nettopp det jeg fryktet. De store ordene fra Thor Edquist og Halden Høyre før valget i 2011, viste seg bare å være tomme ord.

For sin egen del har Engebretsen blitt mer og mer skuffet underveis som tiden har gått over at ikke denne saken har vært prioritert høyere av de politiske partiene som overtok styringen av Halden kommune i 2011.

- Jeg er sjokkert over gårsdagens utfall. De fleste skjønner jo nå, at de påstandene som kom om uriktig bygging, og påstandene om at kostnadene til utbyggingen har vært "dobbelt så høye" ikke er sanne.

Sannheten har åpenbart ingen betydning, og jeg i særdeleshet er skuffet og sjokkert over Thor Edquist, som gikk så høyt på banen før valget i ishall-saken og trolig kapret mange stemmer på dette, sier Engebretsen til NRK.

Les også:

Ordfører Thor Edquist (H)

HAR GJORT DET JEG KUNNE. - Som ordfører kan jeg love å jobbe for ting og jeg kan love å sette saker på dagsorden, men jeg kan aldri love utfallet av en sak, sier Thor Edquist(H).

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

- Har gjort det jeg kunne

- Jeg mener jeg har gjort det jeg kan i denne saken, sier Halden-ordfører Thor Edquist til NRK.

Siden i fjor høst har kontrollutvalget i Halden ikke vært komplett, etter at daværende kvinnelige leder trakk seg. Forsøkene på å sette sammen et nytt utvalg har i ettertid vært mislykket.

Edquist innrømmer at ishall-saken har tatt for lang tid, og peker på situasjonen rundt kontrollutvalget, som en årsak til at tiden har gått.

- Den har tatt alt for lang tid, ja, og det skyldes hovedsakelig et ikke fungerende KU -sekretariat, noe som nå er byttet ut, sier ordføreren.

Les også:

Kunne ikke utbetale erstatning

Thor Ivar Engrebetsen sier til NRK, at han er gitt informasjon fra interne diskusjoner i Høyres gruppe, der ordfører skal ha gått imot at Engebretsen fikk erstatning fra kommunen, slik den tidligere byggelederen har krevd.

- Slik saken står er det ikke godt nok hold for å betale erstatning til Thor Ivar Engebretsen fordi han ikke hadde noe ansettelsesforhold til Halden kommune, sier ordføreren.

Edquist sier at dersom en ferdig rapport hadde gitt en annen konklusjon enn den første, ville dette synet kanskje ha blitt endret.

- Derfor ville jeg ha flertall for å gå videre, noe jeg ikke fikk. Som sagt, jeg presset på både overfor eget parti og samarbeidspartiene for å gjøre dette ferdig, noe jeg også stemte for.

Mer kan ikke gjøre innenfor et demokratisk styresystem. Jeg er ordfører, ikke diktator, sier han.

- Vårt parti har ikke levert

- Som ordfører kan jeg love å jobbe for ting og jeg kan love å sette saker på dagsorden, men jeg kan aldri love utfallet av en sak. Så overtar den demokratiske prosessen. Der hvor man kan love hvilket resultat en sak får, er det ikke demokrati, sier han.

Halden-ordføreren sier dette var en av de sakene hvor alle politikere ble fristilt, fordi flere partier på forhånd hadde bestemt seg for å avslutte saken.

Men partifelle i Høyre, Roar Lund, ser ikke på gårsdagens møte som selve årsaken til at ishall-granskingen aldri ble fullført. Lund mener Høyre ikke har levert det de lovte velgerne i 2011 i løpet av de siste to årene.

- Det var Krf og Ap i sin tid som vedtok en gransking i desember 2009. Først i valgåret 2011 ble denne iverksatt basert på utvalgte dokumenter fra Halden kommune.

Halden Høyre lovet i valgkampen at her skulle man ta tak for å komme til bunns og at alle dokumenter skulle på bordet. Her må vi nå i ettertid bare innrømme at Halden Høyre ikke har levert i forhold til dette valgløftet, det er derfor jeg er skuffet, sier Lund til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Lillehammer kjører over Sparta

    Det tok fyr i Kristins Hall på Lillehammer i midtperioden mellom LIK og Sparta. Hjemmelaget scoret fire mål på under sju minutter og økte ledelsen til 5-0 før den siste perioden.

  • Sparta ligger under til pause

    Lillehammer leder 1-0 over Sparta etter den første perioden i den fjerde semifinalen i NM-sluttspillet i ishockey. Sarpingene må vinne kveldens kamp for å ha muligheten til å gå videre til finale.