Hopp til innhold

Skuffet over at det blir økt støy

Naboer til Denofa i Fredrikstad er oppgitt over at Miljødirektoratet tillater mer støy fra bedriften.

Denofa-anlegget på Øra, Fredrikstad

Denofa-anlegget på Øra, Fredrikstad.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Bedriften på Øra i Fredrikstad lager soyamel og -olje, og har slitt med å tilpasse seg støygrensen som stilles. Derfor har de søkt om dispensasjon fra kravene hos Miljødirektoratet.

Det er Miljødirektoratet som nå tillater Denofa å støye mer, både på dagtid, kveld og nattetid. Vedtaket er likevel innenfor en nasjonal forskrift som gjelder for industri med døgnkontinuerlig drift.

Fredrik Ellefsen, lokalsamfunnsutvalget på Gudeberg

Fredrik Ellefsen i lokalsamfunnsutvalget på Gudeberg.

Foto: Anne Ognedal

– Jeg er ikke overrasket over vedtaket. Det var dessverre som forventet, sier Fredrik Ellefsen, leder av Gudeberg lokalsamfunnsutvalg. Gudeberg er området som ligger rundt fabrikken på Øra.

Dispensasjonen for mer støy ved blant annet lossing av soyabønner er gitt for tre år. Det skriver direktoratet i sitt vedtak fra 9. desember, som har en klagefrist på tre uker.

Fikk støtte fra bystyret

I september vedtok bystyret i Fredrikstad en høringsuttalelse hvor de støttet dispensasjonssøknaden fra Denofa. Politikerne mente søknaden ikke innebar noe økt støy.

– Og det kan være rimelig å gi bedriften noe tid på å tilpasse seg støykravet som ligger der, sa ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) til NRK i september.

Politikerne mente bedriften burde få lempet på støykravene i inntil tre år. Det samme som nå er vedtatt av direktoratet.

Fredrik Ellefsen sier han er skuffet over at Miljødirektoratet nå tillater mer støy, men at lokalsamfunnsutvalget ikke kommer til å klage.

– Nei, det kommer vi ikke til å gjøre. Vi har sagt hva vi mener og står ved det.

Støyforurensing vanlig problem

Naturvernforbundet i Østfold mener støy har blitt en av de mest vanlige formene for forurensing i Norge.

Øyvind Enger

Øyvind Enger i Naturvernforbundet.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

– Det virker som få bryr seg om det, bortsett fra dem som rammes, sier leder i Naturvernforbundet i Østfold, Øyvind Enger og viser til blant annet utbygging av vindkraft.

– Støyforurensing er veldig undervurdert og kanskje en av de mest utbredte problemene i dag.

På et generelt grunnlag mener Enger man burde høre mer på naboer som rammes av støy, uansett hva støykilden er.

Slik er de nye kravene

I dispensasjonen fra Miljødirektoratet får Denofa lov til å ha inntil 55 dB (desibel) støy på dagtid ved normal drift, tidligere var dette 5 dB lavere. Kravene på kveld og natt er også økt med 5 dB, henholdsvis 50 og 45 desibel.

Ved lossing av soyabønner kan bedriften i inntil 50 dager i året bryte dette kravet med inntil 5 desibel mer. Denofa må også varsle naboene om at det kommer båter som skal losse soyabønner, og hvor lenge det er forventet at båtene blir liggende.

Miljødirektoratet stiller også krav om at bedriften må jobbe kontinuerlig med støyreduserende tiltak.

Om tre år må Denofa rapportere til direktoratet om muligheter til å redusere støyen ytterlige, blant annet om lossing kan skjermes bedre om natten.