NRK Meny
Normal

Skuffet over 110-grense på E6

Trygg Trafikk mener tall fra Danmark viser at antall ulykker øker med farten på veiene.

Pål Gunnar Mathisen, Trygg Trafikk

Trygg Trafikk's Pål Gunnar Mathisen mener regjeringen burde ha sett på danske tall, som vier at skaderisikoen øker uforholdsmessig mye med økte fartsgrenser.

Foto: NRK

Sarpsborg-Svinesund tollsted er den første biten av E6 som får økt fartsgrense. Det skjer før fellesferien, fortalte statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet på sitt Østfold-besøk i går.

Noe senere heves fartsgrensen til 110 km/t på strekningene Ås-Mosseporten og Årvoll-Solli.

– Det er et politisk fattet vedtak, som ikke nødvendigvis er basert på kunnskap, sier Pål Gunnar Mathisen fra Trygg Trafikk.

Han sier han er skuffet over at ikke regjeringen har lagt kunnskap til grunn for sitt valg. Mathisen viser til tall fra Danmark og Sverige.

Skaderisikoen øker

– Danmarkstallene sier at man får flere ulykker, flere alvorlige ulykker.

– Vi vet at fart dreper. Her har vi en ti prosents økning, og det vi vet fra forskning er at en ti prosents økning så kan vi forvente 40 prosent større skaderisiko. Jo fortere folk kjører, jo farligere blir det.

Hoksrud sa i går at trafikksikkerheten har vært et sentralt punkt i departementets vurderinger.

– Vi påpeker at trafikksikkerheten er ivaretatt. Vi har brukt tid på å gå gjennom veiene for å sjekke eventuelle ulykkespunkter. Veinettet må tåle en hastighet på 110 km/t.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nytt navn på storkommune klart

    Den nye kommunen i indre Østfold skal hete «Indre Østfold.» Det er kommunalminister Jan Tore Sanner som presenterte det nye navnet på møte for fellesnemnda til storkommunen i dag.

  • – Kidnappet jente tilbake på Kypros

    Den fire år gamle jenta som i april ble bortført av faren sin på Kypros er gjenforent med moren, melder VG. Faren hevder at det var moren som kidnappet barnet fra ham i Norge i 2015, men Oslo tingrett har slått at far pliktet å levere datteren tilbake.