NRK Meny
Normal

Skrittellere skal få eldre opp av stolen

Arnkjell Kløfsrud (80) kan snart kaste stokken, etter å ha blitt med i et nytt prosjekt som skal få eldre til å bevege seg mer.

Skrittellere Moss

Arnkjell Kløfsrud går tur ofte og håper å kunne kaste stokken om noen uker.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

En skritteller har fått 80 år gamle Arnkjell Kløfsrud opp av stolen og ut på tur, til tross for at han nylig brakk lårhalsen.

Arnkjell Kløfsrud

Arnkjell Kløfsrud (80) blir motivert av skrittelleren.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Jeg må prøve å rehabilitere meg litt. Skrittelleren er veldig nyttig, for den lar deg se hvilke prestasjoner du har gjort.

Det er fysioterapitjenesten i Moss kommune i Østfold som står bak skritteller-prosjektet. De har fått 30 stykker som de skal dele ut til eldre som ønsker litt ekstra motivasjon.

– Sitting er dødelig. Det er om å gjøre å få de eldre opp av stolen og over dørstokken, så de kan komme seg ut og være i mer aktivitet, sier leder for prosjektet, Synnøve Holmen.

– Vi så at eldre som var på kortids- og rehabiliteringsavdelingen ikke er så aktive. Når de ikke har trening, fysioterapi eller går til og fra måltider så blir de sittende. Skrittellere er et enkelt redskap for å få dem ut på tur.

(Artikkelen fortsetter under)

Synnøve Holmen

Fysioterapaut Synnøve Holmen er leder for skritteller-prosjektet. Hun sier målet er at de eldre skal bli hekta på skrittelleren.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Målet er at de skal bli hekta

I tre måneder skal deltakerne følges opp av helsetjenesten i Moss kommune. Etter det er håpet at skrittellerne skal få dem ut på tur.

Skritteller

Denne lille dingsen har fått Arnkjell til å bevege seg mer enn før.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Målet er at de skal bli hektet på skrittellerne, og at det er et redskap de kan bruke etterpå også. Vi tilbyr dem skrittellerne etter at de er ferdig med prosjektet, sier Holmen.

Hun mener den enkle ideen har mye for seg.

– Det er veldig bra at du har litt konkurranse med deg selv. Det blir kjedelig hvis du ikke har et mål, og kan se hvor langt du har gått.

Vil kaste stokken

Arnkjell Kløfsrud håper at han skal bli så flink til å gå at han ikke lenger trenger å bruke stokk.

– Hvis man setter seg til så bli man vel sittende der. Men nå kommer jeg meg ut og får gjort litt.

– Jeg håper at jeg kan kaste stokken om noen uker, smiler, Arnkjell.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To anmeldt for promillekjøring

    En kvinne ble anmeldt for promillekjøring i Vestbygda i Onsøy i Fredrikstad lørdag kveld. Blåseprøven viste 1,2 i promille, og kvinnens førerkort ble dermed beslaglagt. Ved 3-tiden natt til søndag ble en mann i 40-årene tatt for promillekjøring på Kråkerøyveien i Fredrikstad. Det ble tatt blodprøve, og mannens førerkort ble tatt i beslag, opplyser politiet på Twitter.

  • Berusede menn fikk marsjordre

    Mange berusede menn oppførte seg så dårlig i Østfoldbyene natt til søndag at de ble bortvist fra sentrum av politiet. I Fredrikstad fikk sju menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum, mens én ble bortvist fra et utested. I Halden ble to menn bortvist fra sentrum. Det samme gjaldt en mann i Moss. Også i Rakkestad fikk to berusede menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum etter en krangel på et utested.