NRK Meny
Normal

Skrev 22. juli-sang på gammel avis

Jerry Geraldi fra USA flyttet til Norge etter 11. september 2001, for å slippe unna terroren. Nå har han bidratt til en sang for å hedre ofrene etter 22. juli.

JP Paulsen og Jerry Geraldi

JP Paulsen i Lydmuren og Jerry Geraldi skrev sang om 22. juli på en gammel avis.

Foto: Jørgen Gangstøe/NRK

Amerikanske Jerry Geraldi tok med seg familien til Norge etter terroraksjonen i New York, 11. september 2001. Han ønsket at barna skulle få vokse opp i et trygt miljø i Norge.

– Jeg var på jobb omtrent to kilometer fra World Trade Center, så vi fikk med oss alt. Bortsett fra sirener og brannmenn var det helt stille, det var en veldig skremmende dag.

Nesten 10 år senere opplevde Geraldi terror på nytt. Denne gangen satt at litt lenger unna – på en restaurant i Fredrikstad. Minnene gikk umiddelbart tilbake til New York.

– Jeg følte meg dårlig, for jeg ville ikke at folk i Norge måtte oppleve de samme følelsene som vi opplevde i New York. Jeg visste hva som ville komme og jeg ville ikke at det skulle skje, sier han.

– Taklet det bedre enn Bush

Amerikaneren er overrasket og stolt over hvordan nordmenn har oppført seg etter 22. juli og sier at det er en helt annen situasjon i Norge, enn det var i USA.

– Jeg synes at nordmenn har taklet dette fantastisk og på en positiv måte. Jeg ble overrasket over hvor rolige folk var, det var veldig annerledes etter 11. september, der var det mye sinne i en lang periode etterpå.

– Jeg vil si at folk taklet det mye bedre her, spesielt statsministeren. Det var noe helt annet enn hvordan George Bush taklet det.

Skrev sang samme dag

Men Geraldi satt ikke alene på restauranten i Fredrikstad. Ved bordet satt også daglig leder i Lydmuren Artist, JP Paulsen. Sammen bestemte de seg for å sette ord på følelsene – og startet å skrive en sang.

– Som låtskriver blir det naturlig å sette ord på følelsene ved å skrive musikk. Vi hadde en gammel avis og lånte en penn fra en servitør, også begynte vi å skrive på sangen der og da, sier Paulsen.

Les også:

Sangen er nå spilt inn i studioet til Lydmuren og heter «Tribute to the Innocent». Paulsen kan fortelle om en følelsesladet innspilling.

– Det viste seg at flere av artistene som er med på sangen hadde mistet venner eller kjente noen som var på Utøya, så det ble en veldig spesiell stemning da vi spilte inn sangen.

Inntektene går til politikken

Jardar Johansen og Maria Mohn

Maria Mohn fra Fredrikstad er en av de som har bidratt på sangen til JP Paulsen og Jerry Geraldi.

Foto: Erik Dyrhaug

Med seg på sangen har de to fått flere kjente Østfold-artister. Inntektene fra sangen vil bli fordelt mellom de politiske ungdomspartiene.

– Vi hadde ulike alternativer, men vi har valgt å si at inntektene vi får inn vil bli fordelt mellom de politiske ungdomspartiene, for å oppmuntre til å fortsette å engasjere seg for demokratiet.

Annsofi Pettersen fra X Factor, Cesilie, Challow, Eivind Sagli, Ida Geraldi, Kelner, Maria Mohn, Oda Kristine Gondrosen, Paul Johannessen and SIxTIP har bidratt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utsatte avgjørelse om navnendring

    Kommunestyret i Eidsberg valgte i går å utsette avgjørelsen om nytt navn for handelsområdet ved Slitu, skriver Smaalenenes Avis. Forslaget om å kalle det for Mysen handelspark Slitu har fått kraftig kritikk fra beboerne i området som mener det ikke har noe med Mysen å gjøre.

  • Veien ryddet etter trafikkuhell

    Bilene er fjernet etter et trafikkuhell på riksvei 111 ved Vesten i Fredrikstad. En bil kjørte på en annen bakfra, men det skal ikke ha vært personskader.