Skoleklasse reddet ned fra fjellet: – Sang for å holde oss våkne

Det som skulle være en koselig klassetur til Høgevarde i Krødsherad endte med at hele idrettsklassen måtte reddes av Røde Kors.

Måtte grave seg ned på klassetur

Skoleelevene fra St. Olav hadde gledet seg til den tre dager lange klasseturen til Krødsherad. Turen ble mer dramatisk enn de hadde sett for seg.

Foto: Privat

– Det var veldig, veldig kaldt. Man mister følelsen i beina og armene og ligger egentlig bare og tenker på hvor kaldt det er, forteller idrettselev Marthe Slang ved St. Olav Videregående skole i Sarpsborg.

Hun har fått varmen i kroppen etter den dramatiske skoleturen til Krødsherad i Buskerud sent mandag kveld. Sammen med 27 medelever og fire lærere skulle Slang på en hyggelig tredagerstur.

Første etappe var en skitur fra Tempelseter til Høgevardehytta. Gruppen ble delt i to og de begynte å gå oppover fjellet i 14-tiden.

Men allerede halvveis fikk den ene puljen problemer i snøværet. Det var ingen oppkjørte spor og de unge skoleelevene måtte slite seg fremover i løssnø. I tillegg begynte mørket å trenge seg på.

Da bestemte lærerne at det ikke var forsvarlig å gå videre og de tilkalte hjelp.

– Det ble dramatisk. Turen tok mye lenger tid enn de hadde planlagt, det ble mørkt og de måtte grave seg ned for å søke ly. Det ble nok en tøff og traumatisk opplevelse for noen av elevene, sier avdelingsleder Øyvind Gressløs på St. Olav.

Sang for å være våkne

Samtidig som lærerne i den bakerste puljen ringte politiet for hjelp, fikk den fremste pulja beskjed om å stanse.

Skoleklasse måtte grave seg ned på fjellet

Flere av elevene slet med å komme seg fremover på puddersnøen i Buskerud. Etter rundt tre kilometer var flere av dem så slitne at lærerne måtte ringe etter hjelp.

Foto: Privat

– Det blåste veldig og det ble utrolig kaldt. Vi fikk beskjed om å grave oss ned. Heldigvis hadde flere en spade hengende på sekken, så vi fikk laget en snøhule, sier Marthe Slang.

Elevene la seg tett inntil hverandre for å holde på varmen. De visste at Røde Kors var på vei - men de visste også at det var den bakerste gruppa som skulle reddes ut først.

– Vi snakket sammen og begynte å synge for å holde oss våkne, forteller Slang.

Mathias Nilsen forteller at ventetiden i snøhula ble en iskald opplevelse. Samtidig fortsatte snøen å lave ned, og åpningen på snøhulen begynte å tettes igjen.

– Det var kaldt og det virket som at vi lå der i en evighet. Vi har lært at det er bedre å tilkalle hjelp en gang for mye enn for lite, sier han.

Mathias Nilsen og Marthe Slang

Mathias Nilsen og Marthe Slang var glade for å ha kommet seg trygt hjem etter den dramatiske turen til Krødsherad.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Politiet: – Burde ikke reist

Det var politiet i Sør-Øst politidistrikt som fikk nødtelefonen fra turgåerne.

Sammen med Røde Kors satte de i gang en leteaksjon etter skoleklassen.

Laster Twitter-innhold

Operasjonsleder Beate Sem i Sørøst politidistrikt sier at elevene var slitne og preget av situasjonen da de ble hentet ned.

– Det var mye vær og flere av dem var kalde. Men det var ingen som ble alvorlig skadet. I etterpåklokskapens navn burde de nok ikke reist ut i det været, sier hun.

Slitne elever samlet i aulaen på St. Olav

Elever, foresatte og lærere samlet seg på skolen for å snakke om skoleturen tirsdag kveld.

Foto: Petter Larsson/NRK

Elevene ble fraktet hjem i buss til Sarpsborg i natt.

Tirsdag kveld var elevene og deres foresatte samlet i skolens aula for å snakke om turen.

– Vi må ta en skikkelig evaluering av det som skjedde og ta lærdom av det. Det skulle nok vært gjort noen andre vurderinger, men det er veldig lett å si i etterkant, sier avdelingsleder Gressløs.