Skolebuss av veien i dag - ny runde med glatte veier i morgen

Mandag morgen skapte underkjølt regn kaos på veiene flere steder i landet. Nå varsler meteorologene en ny runde med problemer.

Bilbergeren venta på strøbilen før han ville dra bussen opp igjen.

– Det er ingen fotfeste å få i kjørefeltet. Det har regnet på snøen som ligger på de mindre veiene, og det legger seg som et heldekkede islag på veien, sier bilberger Carl Fredrik Martinsen i Martiniussen bilservice.

Mandag morgen sto han sammen med en buss som har sklidd av veien ved Slitu i Østfold. Ingen ble skadet i utforkjøringen.

Bilbergeren brydde seg ikke om å dra opp bussen før strøbilen hadde gjort kjøreforholdene bedre.

– Vi forflytter bare problemet hvis bussen kjører videre, sier Martinsen.

Noen timer senere, ved 10.30-tiden, melder politiet om et nytt trafikkuhell på den samme veien. Denne gangen er to biler involvert, og en person skal ha meldt om smerter i nakken.

Laster Twitter-innhold

Store problemer

Over store deler av landet er det mandag morgen tidvis svært glatte veier.

Gjennom natten og morgenen har det vært trafikkuhell blant annet på E6 og E18 gjennom Østfold og E39 gjennom Rogaland. I Trøndelag skal det også være glatt flere steder. På Tjøme i Vestfold har en buss sklidd av veien tidligere mandag morgen, og to personer ble fraktet til sykehus etter en trafikkulykke på Nøtterøy. Flere skolebusser i Vestfold er også innstilt.

Buss sklidd av veien

I GRØFTA: Denne bussen skled av veien på Tjøme i Vestfold mandag morgen.

Foto: Per Ronny Gustavsen

Spår mer glatte

Meteorologene melder at denne runden med underkjølt regn er ventet å gi seg i løpet av formiddagen ettersom regnet forsvinner til Sverige.

Men samtidig er det ventet nye runder av det samme fenomentet andre steder i landet i morgen.

Kristian Gislefoss

MER I VENTE: Flere andre områder av landet får regn som kan fryse på bakken tirsdag.

– I morgen er det de nordlige delene av Østlandet som kan få disse problemene, og også indre strøk av Vestlandet, Nordland og etter hvert Troms, sier meteorolog Kristian Gislefoss.

Han forteller hvordan mildværet som kommer innover skaper dette fenomenet.

– Det er plussgrader 2–300 meter over oss, og når nedbøren faller kommer det som regn, og det rekker ikke å fryse til snøflak før det lander på den iskalde bakken, sier han.

– Brukte en halvtime ned bakken

Bussjåfør Geir Mathisen kjører en rute et annet sted i Østfold. Der han kjører i området Saltnes og Fredrikstad har han merket glatta.

– Jeg brukte en halvtime på å komme meg ned en liten bakke. Det er et par grader og regn her, og spesielt de mindre veiene med lite trafikk blir fryktelig glatte, sier han.

Han har selv sett busser som har sklidd av veien på morgenkvisten, og sier han ikke følger den vanlige ruta.

– Jeg har bevisst unngått de glatteste veiene selv om ruta går der. Vi burde vel holdt oss hjemme slik det er nå, men yrkesstoltheten gjør at vi kommer oss ut, sier han.