Det nærmer seg desember med stormskritt og de fleste tenker kanskje at soppsankingen er over for i år.
– Du kan fortsatt fylle kurven med kantarell, traktkantarell og piggsopp, melder ekspertisen.
Grått og trist, men mye sopp
Ninni Christiansen i Halden soppforening er fortsatt ofte i skogen og kommer over mye sopp. I tillegg ser hun at soppentusiaster legger ut soppbilder på sosiale medier hver eneste dag.
- LES:
– Soppsesongen er absolutt ikke over, det er mange grunner til å fortsette. November er jo en trist og grå måned, men ikke hvis du tar med deg soppkurven til skogs. Der er det nok å henge fingrene i. Det er masse kantarell, piggsopp og traktkantareller, forteller hun entusiastisk.
Allerede tidlig i sommer kom signalene om at dette kom til å bli en fin sopphøst, med kantarellen som spratt opp rekordtidlig i år.
Tidlig i juni meldte Reidun Braathen, daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund at det var funnet kantareller, skrubb og seig kusopp.
Glad i sopp? Få med deg NRKs soppskole her
Resten av sommeren var det ikke så mye kantarell å finne, men derimot steinsopp i bøtter og spann.
Våt, men spiselig
– Nå er det mye av kantarellen igjen, så det er bare å komme seg ut i skogen, oppfordrer soppeksperten.
Mye av soppen er kanskje våt, men den er både spiselig og god for det, sier Christiansen.
– Med mindre den er slimete eller ekkel, er den fullt spiselig. Det kan kanskje ta litt lengre tid å få ut vannet når du legger den i stekepanna.
Det kan være litt vanskelig å få øye på kantarellen nå som løvet fortsatt er gult.
– Men løvet er snart på vei til å bli brunt, så da blir det lettere, forteller hun.
- LES:
Selv plukker hun sopp hele året og går med nesa i bakken og snart kommer frostvokssoppen.
– Den kommer den første frostnatten og er en vakker sopp. Den er nok mer for erfarne plukkere og vokser spredt i furuskogen. Men den er fullt mulig å lære seg.