Hopp til innhold

Får bistand fra Sivilforsvaret for å slukke skogbrann

Det brenner flere steder i Sør-Norge. Brannvesenet holder vakt gjennom natten for å hindre at det blusser opp.

Skogbrannhelikopter jobber med en skogbrann i Aremark

Skogbrannhelikopteret startet slukkearbeidene i skogen i Aremark i 18-tiden. Senere mandag kveld ble det bestilt til Bjørkelangen i Akershus.

Foto: EVEN BJØRINGSØY JOHNSEN/NRK

Ved Oppsjøen nord for Bjørkelangen i Akershus begynte brannmannskapene å få kontroll over flere skogbranner ved 22.30-tiden mandag kveld.

Nedre Romerike brann og redning ble varslet om en brann på 4000 kvadratmeter av brannflyet i 17.30-tiden. Men først drøyt to timer senere hadde brannvesenet kommet i gang med slukningsarbeidet.

Brannvesenet i Øst

Brannvesenet har startet slukkingen av en stor skogbrann i Bjørkelangen.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det skal brenne flere hundre meter inn i skogen, sydvest for Oppsjøen, sier operatør ved Øst 110-sentral, Jan Tore Lorentzen til NRK.

Helikopteret som tidligere mandag bisto ved slukningsarbeidet i Aremark i Østfold ble bestilt til brannen i Akershus, og Sivilforsvaret er også på stedet med 12 personer.

Ifølge vaktlederen ved 110-sentralen blir brannvesenet på stedet for å kontrollere gjennom natten. Enkelte av brannene går så dypt som 10-15 meter ned i bakken, der de kan ligge å ulme før de dukker opp et helt annet sted.

Skogbrann i Bjørkelangen

Det brenner i omtrent 4000 kvadratmeter i nord for Bjørkelangen i Akershus.

Foto: Anders Fehn/NRK

Skogbrann truet naturreservat

Store styrker jobber også med etterslukking av en større skogbrann ved Nordre Stangebråtentjern i Aremark.

Skogbrannflyet anslo først at det brant i 500 kvadratmeter, men den spredte seg raskt og i 20-tiden mandag kveld fortalte brannsjef Ole Christian Torgalsbøen i Halden at brannen var på 10.000 kvadratmeter.

En stund var det fare for at brannen skulle spre seg til både en hytte og et naturreservat.

Skogbrann i Aremark

Ifølge brannvesenet brenner det 70 centimeter ned i bakken i Aremark.

Foto: EVEN BJØRINGSØY JOHNSEN/NRK

For å få kontroll over brannen ble det sendt et Super Puma, landets største brannhelikopter til stedet. Helikopteret har en kapasitet på 3500 liter vann, mot 1000 liter ved bruk av de andre helikopterne.

– Vi har fått god hjelp av helikopteret for å få stanset den kritiske fronten. Hytta og naturreservatet har nå blitt sikret. Rask hjelp fra helikopteret var helt avgjørende for at vi skulle redde dem, sier Torgalsbøen.

Mannskapene vil være på stedet gjennom natten for å drive med etterslukking og holde vakt. Dette kan likevel være svært omfattende arbeid da da brannen har gått 70 centimeter ned i bakken.

– Vi vurderer det likevel nå til at det ikke lenger er behov for helikopter. Det er andre som har mer bruk for de ressursene nå. Da må vi vise solidaritet, sier Torgalsbøen.

Helikopter lander i forbindelse med skogbrann i Halden

Her lander Super Puma-helikopteret i skogen i Aremark mandag ettermiddag.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen/NRK

Reddet hus fra skogbrann

I Hordaland ber brannvesenet innbyggerne om å bruke sunn fornuft etter seks skogbranner mandag. Skogbrannfaren er rød i flere deler av fylket.

Laster Twitter-innhold

Mandag kveld jobbet over 20 brannfolk på spreng med å slukke en brann på rundt 600 kvadratmeter på Gaupås i Bergen.

– Det er vanskelig adkomst og vi kommer ikke opp med store nok biler, sier Sigbjørn Villanger ved 110-sentralen.

De måtte rykke ut til en skogbrann i fjellsiden ved Ådlandsvegen i Meland kommune i 15-tiden.

– Vi har akkurat klart å avverge at det tok fyr i et hus, sier vaktkommandør Karl Arne Røyset ved 110-sentralen klokken 16.30.

Det har også blusset opp i skogbrannen som herjet ved Sordal i Setesdal. Der har flere helikoptere forsøkt å få kontroll over flammene i flere timer, ifølge brannsjef Jon Kvitne.

Slukkingsarbeidet i Setesdal vil holde på frem til klokken 22.

Ved Gardermoen har brannvesenet fått kontroll over to mindre branner. Men på grunn av tørken har brannvesenet kalt inn ekstra mannskaper for å holde vakt gjennom natten. De får også bistand fra tankbilen til flyplassen.

Skogbrann på Gaupås

Brannvesenet i Bergen måtte ta i bruk ATV for å komme seg frem i det bratte terrenget på Gaupås.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

DSB: – En situasjon vi aldri har opplevd før

Den siste uken har det herjet mellom 250 og 300 skogbranner i Sør-Norge, og det ser ikke ut som situasjonen skal endre seg med det første.

Regnet som er meldt å komme natt til onsdag vil ikke være nok til å bedre situasjonen.

Anne Rygh Pedersen, avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) forteller om en krevende situasjon den siste tiden.

– Dette er en situasjon vi aldri har opplevd før. Skogbrannfaren kommer til å vare til langt utover sensommeren, sier hun.