NRK Meny
Normal

Slår tilbake mot alkoholkritikk

Vibeke Skofterud har fått kritikk for at hun drakk vin kvelden før stafetten. Selv tar skiløperen kritikken med knusende ro.

Vibeke Skofterud
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Langrennsløperen Vibeke Skofterud fra Slitu synes det er uberettiget at hun får kritikk for å ha drukket vin kvelden før hun avgjorde kvinnestafetten for Norge i Davos i helgen.

Avholdsorganisasjonene Actis og Juvente mener det er uheldig at Skofterud som en kjent idrettsutøver profilerer seg slik.

- Jeg tar det med knusende ro, sier Vibeke Skofterud til NRK.

- Vi er voksne mennesker

Det norske stafettlaget vant stafetten i Davos

Det norske kvinnelaget vant langrennsstafetten i Davos.

Foto: Arno Balzarini / AP

 

Ifølge VG satt Skofterud i baren kvelden før stafetten og før løpet var hun litt bekymret for formen etter vindrikkingen kvelden i forveien.

- Vi satt i baren på hotellet og drakk vin til middagen. Så enkelt var det, vi drikker vin til maten ganske ofte når vi er på tur. Trivselsfaktoren har veldig mye å si, og for meg var det viktig å ta et par glass vin og slappe av. Det er viktig å koble av og ha det bra, sier Skofterud.

Vibeke Skofterud mener avholdsorganisasjonene skyter over mål med kritikken.

-  Vi tok to, tre glass vin. Vi er voksne mennesker som tar ansvar for egne handlinger. Vi har lagt ned såpass mye trening for dette her at vi vil ikke gjøre noe som skader formen, sier Skofterud.

- Dårlig forbilde

Dagen etterpå sikret Skofterud seieren på stafetten, men leder i ungdoms- og avholdsorganisasjonen Juvente, Eivind Marienborg, synes ikke noe om koblingen mellom idrett og alkohol.

- Jeg synes det er synd at hun som et forbilde for mange barn og unge bruker alkohol til avkobling på den måten, sier Marienborg.

Marienborg mener Skofterud må tenke over sin rolle som forbilde for barn og unge.

- Problemet med denne kulturen er at man legger seg til at man skal feire og koble av med alkohol. Det går ofte bra, men ofte går det også veldig dårlig, sier Marienborg.

Får støtte av treneren

Vibeke Skofterud

Dagen etter barbesøket avgjorde Vibeke Skofterud stafetten for Norge.

Foto: Arno Balzarini / AP

 

Landslagstrener Egil Kristiansen forsvarer Skofterud.

- At noen tar seg noen glass vin og koser seg en gang iblant, det er absolutt lov. Det skader ingen, og føler Vibeke behov for det, så skal ho få lov til det, sier Kristiansen

- Det går jo en grense, tar man for mye er ikke det bra. Men å kose seg med et par glass vin, det tar ikke Vibeke skade av, i hvert fall.

Han mener at litt alkohol ikke går utover løpernes prestasjoner.

- Vi så på søndag at det hadde ingenting med prestasjonen å gjøre. Det er viktig å kunne slappe av og oppføre seg som normale folk noen timer i døgnet. Trivsel er veldig viktig, og det er endel av det å kunne prestere, sier Kristiansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Smuglet over 30 kilo tobakk

    Et par fra Syria ble tatt med 32,5 kilo tobakk i Rømskog ved 13-tiden tirsdag ettermiddag. Bilen de kjørte ble fanget opp av tollernes kamera på grensen, og de to ble brakt til lensmannen på Ørje. Det viste seg at de er asylsøkere i Sverige, så de blir utvist tilbake dit. Med seg på veien får de et forelegg på 100.000 kroner.

    Smuglet tobakk i Rømskog
    Foto: Tolletaten
  • Samarbeider om stort lagerbygg

    Borregaard og Borg Havn vil bygge et lagerbygg for lignin på Øra i Fredrikstad. Bygget kan bli 17.000 kvadratmeter stort, og stå ferdig til sommeren 2019, hvis planen blir en realitet. Meningen er å kutte ned på veitransport av råstoff til Borregaards produksjon, opplyser selskapet.