Skjerpet grensekontroll ga lang kø

Norsk og svensk politi samarbeidet lørdag formiddag om en skjerpet grensekontroll ut av landet i forbindelse med den varslede stordemonstrasjonen i Gøteborg som Den nordiske motstandsbevegelsen står bak. Kontrollen er avsluttet i 11-tiden, ifølge Politiet.

Grensekontroll gir lang kø

Det er lange køer på E6 ut av landet over Svinesund i 11-tiden lørdag formiddag som følge av at politiet har utvidet personkontrollen. Bakgrunnen er den store demonstrasjonen som skal skje i Gøteborg.

Foto: Werner Winlund / NRK

Et større antall norske politipatruljer bisto svensk politi med kontrollen, som skjedde på svensk side av grensen.

Operasjonsleder ved Østfold-politiet, Jon Erik Nygård, sier de søkte etter personer som var på vei til den varslede demonstrasjonen i regi av Den nordiske motstandsbevegelsen som skal foregå i Gøteborg i 13-tiden i dag.

Stort politioppbud på Svinesund før nazimarsj i Gøteborg.

Et antall politipatruljer er på plass på svensk side av Svinesund før nazimarsjen i Gøteborg.

Foto: TIPSER.NO / Daniel D.Laabak

– Vi ser etter personer som har tenkt seg til Gøteborg og om de har med seg slagvåpen eller andre våpen. Våre kolleger i Gøteborg sier de har ventet en del mennesker som skal gå i motdemonstrasjon der nede, og vi kan forvente at det kommer en del herfra også, sier Nygård.

I formiddag førte kontrollen til en flere kilometer lang kø fra tollstasjonen på norsk side og til passering av den svenske tollstasjonen på den andre siden av Svinesundsbrua. Men kontrollen ble altså avsluttet i 11-tiden.

Gøteborg-politiet har satt inn så mye som 1000 politifolk i forbindelse med demonstrasjonen, og store deler av Gøteborg er sperret av.

I Fredrikstad er det også varslet en markering i regi av partiet Rødt for å markere motstand mot det den høyreekstreme bevegelsen står for.

Flere nazister er lørdag morgen tatt hånd om ved en samlingsplass i Göteborg sentrum, melder avisa GT. Politiet har satt på dem håndjern.