Skjerpet kontroll etter millionsvindel

Norske banker skjerper kontrollen for boliglån etter en omfattende banksvindelsak, der rundt 30 personer er siktet.

Aksjon etter mistenkt banksvindel

Bildet er fra politiaksjonen i 2009, mot et hus i Fredrikstad.

Foto: Anders Winlund / NRK

I neste uke starter rettssaken mot seks personer som er tiltalt for å ha fått flere titalls boliglån på falske premisser.

Politiet mener de har forfalsket dokumenter og takster slik at bankene har gitt boliglån som er mye høyere enn verdien av boligen.

Etter millionsvindelen har norske banker skjerpet kontrollen for boliglån, forteller kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finansnæringens hovedorganisasjon.

– Det er blant annet blitt enda større oppmerksomhet rundt dokumentkontroll, både fra vår side og også i enkeltbankene, sier Neverdal til NRK.

Omfattende

I en omfattende politiaksjon i mai i 2009 ble seks personer i Østfold pågrepet og siktet for bankbedragerier.

Til sammen er rundt 30 personer siktet i banksvindelsaken, hvor banker skal ha blitt lurt til å utbetale over 100 millioner kroner.

Blant de siktede er det både en takstmann, bankansatte og flere fra et kosovo-albansk miljø.

Ifølge Finansnæringens hovedorganisasjon har det aldri blitt avdekket en så omfattende bedragerisak før, hvor både bank og forsikring er involvert.

Falske dokumenter

Saken mot de seks som politiet omtaler som hovedmenn, starter som nevnt neste uke.

Sparebank 1 og kommunikasjonssjef Ivar Christoffersen anmeldte banden.

– Da vi begynte å gå inn i sakene fant vi at det var falske dokumenter som var fremlagt, forteller Christoffersen til NRK.

– Det gjaldt lønnsslipper, verditakster og falske dokumenter i forbindelse med angitt overføring inn på konto, utdyper han.

Ny lønnsslippkontroll

Som følge av dette har Sparebank 1 Østfold og Akershus, i likhet med alle norske banker, skjerpet rutinene for boliglån.

– Vi er mer oppmerksomme på verdivurderingene og takstene som legges frem, forteller Christoffersen.

– Vi ber om lønnsslipper for de tre siste månedene. På den måten kan vi kontrollere om det har vært en reell lønnsinngang, og om den har kommet fra den arbeidsgiveren som blir oppgitt, informerer han.

– Hvorfor har ikke lønnsslippkontrollen vært der tidligere?

– Vi hadde nok ikke god nok oppmerksomhet på akkurat det å sjekke ut ektheten i lønnsslippene, svarer Christoffersen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To nye uker varetekt

    Østfold-mannen som er siktet for å ha tatt seg betalt for å ansette folk på Rema 1000 på Østlandet, ble i dag varetektsfengslet for to nye uker. Han er også ilagt brev- og besøksforbud.

  • 1100 søker erstatning etter tørke

    Over 1100 Østfold-bønder har sendt inn søknad om erstatning etter avlingssvikt grunnet den ekstreme tørken i sommer, dette to uker før søknadsfristen går ut. Så langt har ca. 450 bønder i Østfold fått behandlet søknaden sin, og de fleste har fått utbetalt enten forskudd eller hele erstatningsbeløpet, ifølge landbruksdirektøren i Østfold.