Hopp til innhold

Skjebnedag for blåseensemblet

Torsdag behandler kommunestyret i Halden på nytt sitt bidrag til Det Norske Blåseensemble. Orkesteret har allerede kuttet i programmet, og blir det nei til økning fra kommunen taper blåseensemblet 1,2 millioner kroner.

Det Norske Blåseensemble

Blåseensemblet har allerede måttet droppe konserter i høst på grunn av kutt i statsstøtten.

Foto: Det Norske Blåseensemble

Staten har kuttet sitt tilskudd for 2014 med 785 000 kroner fordi Halden har fryst sin andel på 2013-nivå. Dette betyr færre konserter for blåseensemblet i år, enn det som var planlagt.

– Halden kommune sier de har snakket med departementet, og fått en utsettelse til torsdag. Jeg håper jo at dette er midlertidig, slik at hvis Halden er positive i bystyret så kan vi få de pengene likevel. Hvis ikke er det et reelt kutt på 1,2 millioner kroner fra stat, fylke og kommune, sier styreleder Irene Johansen i Det Norske Blåseensemble til NRK.no.

– Kan ikke kutte i lønn

Hun forteller at styret allerede i juni – da de hadde hatt mange samtaler med Halden og funnet at det ikke var grunnlag for å endre kommunens syn – kuttet i budsjettet. Dermed måtte de også redusere høstprogrammet.

– Vi kan jo ikke kutte i lønnskostnadene som det første vi gjør, da mangler det plutselig noen musikere og da blir det ikke et ensemble. Nå håper vi at dette ordner seg til neste år, sier Johansen.

Årsaken til at staten har kuttet sin bevilgning er at tilskuddet avhenger av hvor mye kommunen bidrar med. Halden har gjentatte ganger sagt at de ikke har råd til å øke sitt tilskudd, men Johansen tror likevel det blir vanskelig å få med staten på å ta en større andel av utgiftene.

Irene Johansen

Styreleder i Det norske Blåseensemble, Irene Johansen, håper kommunestyret i Halden omgjør sitt vedtak.

Foto: Arbeiderpartiet

– Til grunn for avtalen ligger det et stortingsvedtak om en 70-30-fordeling. 70 prosent på staten og 30 prosent regionalt. Det tror jeg sitter langt inne fordi det vil få konsekvenser for andre liknende institusjoner, sier Johansen.

Ser til andre kommuner

På grunn av den vanskelige økonomiske situasjonen vedtok blåseensemble-styret i sommer å be fylkeskommunen om hjelp til å finne en eller flere nye vertskommuner for orkesteret.

– Det vedtaket står ved lag, og fylkeskommunen har sagt de er villige til å være med på det. Da må vi rett og slett intensivere det arbeidet og se på om det er mulig å løse dette med andre kommuner, sier Johansen.

Både Fredrikstad og Sarpsborg har meldt interesse, mens Eidsberg har sagt nei. Foreløpig er ikke blåseensemblet noe nærmere å være på flyttefot for å få den finansieringen de trenger. I Eidsberg begrunnet politikerne sitt nei til å bidra med at flere av dem rett og slett ikke hadde hørt om orkesteret.

– Jeg skjønner at Eidsberg er usikre på hva de kan få ut av dette. Det er vel kanskje litt uvitenhet om hva dette er, og hva det innebærer som kanskje også lå bak. Vi vil gjerne være med på å prate med andre kommuner og høre om det er flere andre som kan bidra, sier styrelederen.

Torsdag kveld skal kommunestyret i Halden nok en gang diskutere penger til blåseensemblet, men rådmannens tale er like klar som den har vært tidligere – kommunen har ikke råd til å øke bevilgningen.

Ikke fornøyd med 2015-bevilgning

– Jeg skjønner at det er en utfordring med tanke på kommuneøkonomien, og har også hatt forståelse for Halden kommunes situasjon hele tiden. Vi må bare søke løsninger og se hva vi kan få til, men stat og fylke har et tungt ansvar her, sier Irene Johansen.

Da regjeringen la frem sitt statsbudsjett for 2015 onsdag ble bevilgningen til Det Norske Blåseensemble foreslått økt med drøyt en halv million kroner, men det er ikke nok, mener styrelederen.

– Det er som det har vært hvert år siden Halden kommune fikk sine økonomiske problemer. Det kompenserer kun for lønns- og prisvekst, ikke noe mer. Så det bidrar ikke til utvikling av blåseensemblet, sier hun.

I verste fall kan sagaen ende med at blåseensemblet flyttes ut av fylket, men Johansen håper i det lengste å unngå dette.

– Hvis Halden ikke gjør om på frysevedtaket sitt så må vi igjen, sammen med fylkeskommunen, se hva vi kan få til i Østfold med andre kommuner. Men vi må også ha et møte med staten for å høre hva man vil med blåseensemblet.

– Jeg håper jo man vil ha det i Østfold, det er et profesjonelt orkester som jeg mener vi fortjener her i fylket og som bidrar mye til kulturlivet her.