NRK Meny
Normal

Skipperen innrømmer feilnavigering

Skipperen på «Godafoss» har erkjent at han navigerte feil før skipet gikk på grunn torsdag kveld.

Olje fra Godafoss har nådd land på Akerøya i øygruppa Hvaler

Skipet Godafoss grunnstøtte utenfor Hvaler torsdag kveld.

Foto: Tore Meek / Scanpix

– Skipperen har fortalt at han var alene på broa, og at han feilnavigerte. Han opplyser at det er grunnen til at skipet gikk på grunn, sier Ivar Prestbakken i Fredrikstad-politiet.

Detaljer rundt hva som skjedde før og etter at «Godafoss» grunnstøtte på Hvaler torsdag kveld , vil ikke politiet ut med på nåværende tidspunkt.

Erfaren sjømann

– Vi mistenker ikke at kapteinen har sovnet i forkant av grunnstøtingen, sier Prestbakken.

– Hva med alkohol?

– Det er avkreftet. Vi har tatt utåndningsprøve på stedet, og den var negativ, sier Prestbakken og bekrefter at kapteinen var godt kjent i området der han grunnstøtte.

– Han har seilt der i mange år. Han er en erfaren sjømann.

Fryktet store ødeleggelser

Prestbakken forteller at politiet nå vil avhøre flere vitner, og at de vil vurdere utfallet av saken når etterforskningen er over.

Etter at «Godafoss» gikk på grunn torsdag kveld, fryktet man at olje skulle ødelegge naturen i den marine nasjonalparken utenfor Hvaler.

Om bord i skipet var trolig 800 tonn olje, og det ble bekreftet lekkasje i to tanker med 250 tonn olje i hver. Fredag ettermiddag hadde Kystverket klart å stanse lekkasjen , men olje hadde da allerede nådd land.

Krever bedre losordning

Bellona-leder Frederic Hauge

Bellona-leder Frederic Hauge krever at det blir en endring i losforskriftene.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) har i dag vært på befaring på området, og vurderer nå om de skal innføre nye beredskapstiltak for å hindre at olje skal ødelegge natur langs norskekysten.

Akkurat det krever Bellona-leder Frederic Hauge at de gjør. Han hevder at ulykken aldri ville ha skjedd om en los hadde vært om bord i skipet.

Losen som var om bord, forlot skipet kort tid før grunnstøtingen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • I ferd med å få kontroll på brannen

    Politiet melder at brannvesenet nå er i ferd med å få kontroll på brannen i Sefa-bygget i Sarpsborg. Det lokale brannvesenet får bistand av mannskaper fra flere andre kommuner i Østfold.

    Laster Twitter-innhold