NRK Meny
Normal

Ski kommune vurderer Østfold

Politikerne i Ski har vedtatt å snakke med nabokommunene både i Akershus og Østfold om å slå seg sammen. – Fullt mulig å slå sammen kommuner på tvers av fylkesgrenser, sier høgskolelektor.

Arve Negaard

Høgskolelektor Arve Negaard ved Høgskolen i Østfold mener det er fullt mulig for Ski å slå seg sammen med en eller flere kommuner i Østfold.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Regjeringens varslede kommunereform har ført til diskusjoner i kommunene rundt om man skal slå seg sammen med andre kommuner, og eventuelt hvilke kommuner det vil være hensiktsmessig å slå seg sammen med.

I Ski kommune vedtok politikerne onsdag kveld å gå inn i et samarbeid med de andre Follo-kommunene, for å skaffe seg kunnskap om fordeler og ulemper ved å slå seg sammen, skriver oblad.no.

Politikerne er også åpne for å snakke med kommuner også i Østfold. Å slå sammen kommuner på tvers av fylkesgrensene ikke noe problem, sier høgskolelektor Arve Negaard ved Høgskolen i Østfold.

– Det er fullt mulig å lage kommunejusteringer som går på tvers av de etablerte fylkesgrensene. Når det gjelder fylkesgrensen mellom Østfold og Akershus, så er det vanskelig å si at den følger noen naturgitte grenser. Den går i et landskap som er ganske sammenhengende. Det er rent tilfeldig om man kaller det for Østfold eller Akershus i denne grensen på sydsiden av Akershus, forteller han.

Område i vekst

Akershus-kommunene Ski, Ås og Vestby har tradisjonelt sett tittet nordover mot Oslo tidligere. Men i vedtaket til Ski-politikerne ble det presisert at de ønsket å se mot Østfold, og ikke åpne bakdøren for å bli en bydel i Oslo.

Dette er noe nytt, men kan virke helt naturlig, sier Negaard.

– Vi må først spørre hva som er en hensiktsmessig kommunal enhet for området rundt Ski. Ski er et samfunn som har vært i kontinuerlig vekst i mange tiår, og det kommer til å fortsette å vokse. Det samme gjelder Hobøl på den andre siden av grensen. Dette området er et av de områdene i Norge hvor vi forventer størst befolkningsvekst frem til 2040-2050, forteller han.

Men om Ski eventuelt blir en del av Østfold, eller om for eksempel Hobøl blir en del av Akershus er det altfor tidlig å snakke om.

– Hvor man setter fylkesgrensa tror jeg man skal la ligge i første omgang. Men det er jo morsomt å tenke på et Østfold i vekst, ler Negaard.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • HTH tapte andre kvartfinalekamp

    Halden Topphåndball tapte den andre kvartfinalekampen i håndballsluttspillet mot Haslum. Haslum vant 25-22 i Bærum. Halden vant den første kampen, og dermed blir det en tredje og avgjørende kvartfinalekamp i Halden kommende søndag.

  • FBK møter Larvik

    Fredrikstad Ballklubb skal møte Larvik i kvartfinalen i sluttspillet i håndball. Det ble klart etter at Larvik valgte å spille mot Fredrikstad. FBK vant den ene kampen mot Larvik i serien denne sesongen.