Hopp til innhold

Fylkesmann til kamp - miljøgifter spyles rett på sjøen

Fylkesmannen i Østfold går til aksjon for å redusere mengden av miljøgifter som spyles av småbåtene - det kan gi dyrere båtplasser.

Frode Larsen

Gift fra stoffer som smøres på fritidsbåter er et miljøproblem ifølge klima- og forurensingsdirektoratet. Fylkesmannen i Østfold vil nå få bukt på problemet.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Skjellfjerner

Skjellfjerner

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK
Båt til opplag

Båt til opplag

Foto: Morten Waagø / NRK

Fylkesmannen i Østfold varsler kontrollaksjon og vil føre registrere fra de største havnene.

– Kan bli vurdert strengere enn før

I et brev til 31 store småbåthavner i Østfold, sier fylkesmannen der at utslipp fra båtpuss kan bli vurdert strengere enn før.

– Vi kommer til å undersøke mer. Det vil nok bli nødvendig flere steder at båthavnene lager laguner, bruker sandfilter eller synkekum, for å unngå at urenset spylevann med miljøgifter går rett ut i naturen.

– Målsettingen er å redusere denne forurensingen, sier overingeniør Karsten Butenschøn hos fylkesmannen i Østfold til NRK.no.

I 2010 ble 13 småbåthavner i Norge undersøkt av klima- og forurensingsdirektoratet.

Her ble det avdekket at den viktigste kilden til forurensing i småbåthavnene er spyling og vedlikehold av skrog. Det er bakgrunnen for at fylkesmannen nå tar dette initiativet.

– Produktene som smøres på båtene er giftige. Så lenge de sitter på båten og gjør nytte for seg er det greit, men når de spyles av om våren vil vi ikke ha gifta ut i naturen, sier Butenschøn.

Klikk her for å se hele rapporten.

– Men båtplasser kan være svært dyre i dag - vil ikke en rensing føre til enda at disse blir enda dyrerere?

– Hvis småbåthavnene er store blir det ikke mange kronene på hver for å få en eller annen form for rensing av dette vannet, slik at man ikke spyler de giftige stoffene rett ut i sjøen, sier Butenschøn.

Nasjonal kontrollaksjon

I midten av juni skal det være en nasjonal kontrollaksjon om mottak av avfall og lasterester i norske havner, som følge av rapporten.

– Avspylt slam og annet avfall fra pussing av skrog er farlig avfall. Båteierne må samle opp dette avfallet og havnene skal sørge for at det er mulig å kvitte seg med avfallet på en forsvarlig måte

Undersøkelsen fra 2010 viste at åtte av ti undersøkte opplagsplasser for fritidsbåter hadde jordprøver med forurensede tungmetaller.