Skeptisk til Wang ungdomsskole

Ordføreren er negativ til at Wang vil starte ungdomsskole i Fredrikstad. Frp mener derimot at skolen er viktig for byen.

Jon-Ivar Nygård

Ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård (Ap), er negativ til den private ungdomsskolen.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka

Wang Toppidrett ønsker å starte en ungdomsskole i Østfold. Wang Ung Fredrikstad har søkt om godkjenning av en skole med 190 elevplasser på 8.–10. årstrinn med oppstart høsten 2015.

Ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård (Ap), er skeptisk til skolen. Ifølge han er en idrettsskole på kanten av hva privatskoleloven legger opp til. Men det er ikke den eneste grunnen til at han sier nei.

– Vi mener det er viktig at fellesskolen skal være den arenaen som er limet i lokalsamfunnet også i fremtiden. Derfor tenker vi at privatskoleloven når det gjelder religiøst grunnlag er til å leve med. Men å utvide dette til å gjelde også andre typer retninger er vi skeptiske til, sier han.

I tillegg mener han at det kan bli dyrt for kommunen.

– Vi er utrygge på hvordan det vil slå ut i forhold til finansieringen av våre egne skoler. Hadde det vært slik at elevene kom fra ett geografisk sted i Fredrikstad kunne vi tatt inn innsparingen. Men det kommer elever fra alle skoler, og dermed får vi ingen effekt så det blir mer utgifter for Fredrikstad kommune samlet sett. Det er jo ikke noe vi lett kan si ja til, sier Nygård.

– Wang er blåøyd

Camilla Sørensen Eidsvold

Gruppeleder i Fredrikstad SV, Camilla Eidsvold, er svært negativ til en ungdomsskole drevet av Wang.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

Skolen møter stor motstand fra blant andre gruppeleder i Fredrikstad SV, Camilla Eidsvold.

– Vi må holde tunga rett i munnen når det dreier seg om privatskoler på ungdomsskolenivå. Vi har alternative skoler i Norge med tanke på verdigrunnlag, som for eksempel Steinerskolen, Montessori og den internasjonale skolen. Når det kommer til rene private skoler for blant annet idrett, faller det helt utenom, sier hun.

Prisen man må betale for en skoleplass vil ligge på 18.000 kroner per år.

Rådmannen argumenterer mot skolen med at det vil skape større sosiale og faglige forskjeller. Men Wang mener det ikke finnes noe dokumentasjon på det. Det synes Eidsvold er naivt.

– Wang er litt blåøyd om de ikke skjønner at å betale for å gå på en offentlig skole skaper sosiale forskjeller. For det gjør det selvfølgelig. Det vil jo være de ressurssterke og de som er rike nok til å betale som får muligheten. Det er bevist at det skaper sosiale og faglige forskjeller, sier Eidsvold.

Saken skal behandles i oppvekstutvalget neste uke.

Frp: – Viktig satsing

Bjørnar Laabak (Frp)

Bjørnar Laabak (Frp) mener skolen vil være et godt tilskudd i Fredrikstad.

Foto: Petter Larsson / NRK

Gruppeleder fra Fremskrittspartiet, Bjørnar Laabak, deler ikke Eidsvolds bekymringer. Han tror heller skolen vil ha en positiv effekt.

– Vi er positive til private skoler, og vi er også positive til at de private skolene utfordrer den offentlige skolen. Jeg nevner Children's International School som har gode resultater og nesten ikke fravær blant lærerne. Kommunen for øvrig sliter med ungdomsskoleelevene, og videregående skoler i Fredrikstad har over 40 prosent dropouts, sier han.

– Wang er fokusert på idrett, sunnhet og utvikling hos elevene. Elevene går sannsynligvis mer styrket ut av Wang, og det vil kanskje kunne være en mal.

Laabak skal gjøre sitt for at resten av kommunestyret blir overbevist.

– Vi mener at Wang er en viktig del av skolen i Fredrikstad. Wang er kanskje et verktøy for å redusere dropouts, det er veldig viktig satsing, sier Laabak.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se vår TV-sending 20.55

  • Omfattende hærverk i Sarpsborg

    En rekke lysstolper i Kulåsparken er utsatt for hærverk og knust, melder Sarpsborg kommune på sine Facebooksider. Politiet ber om tips fra publikum på 02800 for å oppklare hvem som står bak. Hærverket koster kommunen flere hundre tusen kroner i reparasjoner.

    Knust lykt i Kulåsparken
    Foto: Sarpsborg kommune