NRK Meny
Normal

Skeptisk til «barnehagebuss»

Fredrikstad Høyre har lite til overs for forslaget om å spre tospråkelige barn på ulike barnehager i byen.

Peter Kuran
Foto: NRK / NRK

Mandag skrev NRK om Fredrikstad kommune som vurderer å spre tospråklige barn på ulike barnehager i byen. En av løsningene kommunen tenker på er å frakte tospråklige barn til flere barnehager i Fredrikstad via en «barnehagebuss».

Peter Kuran i Fredrikstad Høyre mener det er en dårlig idè.

– Vi kan ikke busse barn på kryss og tvers i Fredrikstad bare for å sikre en lik prosentvis fordeling av norske og fremmedkulturelle barn, sier Kuran til NRK.

– Det må være en viss frihet for de foresatte, fortsetter han.

– En verdi med ulike kulturer

Flere barnehager i Fredrikstad har en andel av tospråklige barn som er opp mot 50 prosent.

Det bekymrer altså kommuneledelsen så mye at man vurderer å ha en maksgrense på innvandrerbarn i barnehagene.

– Det er en verdi å ha ulike kulturer i en barnehage. Man kan kanskje se på noen løsninger som gjør at også barnehagene som ikke har noen innvandrere kan få noen, sier barnehagesjef i Fredrikstad kommune, Gunn Glad.

– Dette er jo bare å løse

Peter Kuran mener forslaget vil frarøve de foresatte den valgfriheten de har.

– Det vil jo fullstendig fjerne muligheten til foreldre og foresatte til å påvirke valgfrihet, og hva man ønsker når man søker barn inn i barnehage, mener han.

Camilla Eidsvoll i Fredrikstad SV ser imidlertid ikke problemet.

– Det kan jo bare løses. Her er snakk om å flytte barn, det er ikke alltid heldig, men sånn er det, sier hun til NRK.

I dag er det barn som bor et sted og har barnehage et annet, så dette kan ikke være noe problem å løse. Her mener jeg at man bare må handle, fortsetter hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Varetektsfengslet for familievold

    En 40 år gammel mann er varetektsfengslet for fire uker. Han er siktet for familievold, brudd på kontaktforbud, besøksforbud og skadeverk. Mannen avviste i retten at han har slått barna og hevdet at ekskona hadde kontaktet ham. Men Moss tingrett mener det er overveiende sannsynlig at han har begått de straffbare handlingene.

  • Høyesterett avviste håndverker

    Høyesteretts ankeutvalg har sagt nei til anken fra en håndverker fra Moss.

    Borgarting lagmannsrett dømte mannen til to og et halvt års fengsel for grovt bedrageri. I tillegg må han betale 2,2 millioner kroner i erstatning til oppdragsgivere som hadde forhåndsbetalt ham for å gjøre renoveringsarbeider. 44-åringen har også mistet retten til å drive næringsvirksomhet de neste fem årene.