Ingen klager på asylmottaket i helsehuset

Skepsisen mot å drive asylmottak i samme bygg som helsehuset i Askim er gjort til skamme. Etter vel to måneders drift har ordføreren ikke registrert en eneste klage.

Helsehuset

Det har ikke ført til problemer å ha asylmottak i samme bygg som helsehuset på Askim.

Foto: Glenn Thomas Nilsen

Mottaket i Askim ble åpnet i begynnelsen av november. Nå er kontrakten om å drive akuttmottak forlenget til første mars i år.

Planene om at inntil 130 asylsøkere skulle få midlertidig opphold i samme bygg som blant annet legevakten og helsehuset ble møtt med skepsis og usikkerhet i kommunen. Ordfører Thor Hals mener det har gått veldig bra:

– Jeg, som fikk veldig mange henvendelser før mottaket ble etablert, har fått null henvendelser og null klager nå. Jeg har heller ikke hørt noen andre som har mottatt noen klager, sier Hals.

Over all forventning

Det ble arrangert et folkemøte før åpningen. Bjørn Iversen, som er nabo til Helsehuset, sa da at de blant annet var skeptiske til eksempelvis hvordan trafikken vil bli på nattetid.

– Det har gått over all forventning. Det har ikke vært noen problemer, jeg hører ingenting negativt i det hele tatt. Det er en del som vet at jeg er nærmeste nabo her, og spør om det er mye bråk og trafikk og greier. Men jeg må si som det er: At vi merker dem ikke i det hele tatt. Det er så langt bare positivt, sier Bjørn Iversen nå.

Roser bemanningen

Thor Hals ordfører i Askim

Ordfører Thor Hals gir bemanningen ved mottaket æren for suksessen.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Ordfører Thor Hals skryter av daglig leder Olav Strand og resten av teamet ved mottaket ved helsehuset i Askim. Han mener måten det midlertidige asylmottaket drives på er en av årsakene til at det har gått fint.

– Det er nok bemanning på jobb, de er der 24 timer i døgnet. De har også en god kultur på dette med matservering: De serverer god mat og nok mat. Varm mat som de ofte har litt til overs av til middag, det varmes opp igjen og serveres også til kvelden. Når man går og ikke har så mye å gjøre i løpet av dagen, kan det også være litt hyggelige stunder hvor man møtes alle sammen.

– Hva med aktiviteter for dem som bor der?

– Det også har vært en suksesshistorie på mange måter. Vi har utrolig mange positive ildsjeler i Askim som har deltatt med frivillig arbeid og stilt opp, alt fra strikkegrupper til norskundervisning og ut på tur og idrettsaktiviteter i Askimhallen og andre ting, sier Hals.

Ønsker mottak i Marker

Ordfører Kjersti Nyte Nilsen i Marker håper kommunen får asylmottak på Solstrand Terrasse. Hun mener det er grunn til å være positiv til mottaket:

– Vi vet jo at det er mangel på det, så jeg mener vi får ta imot dem med åpne armer og tenke at her er det muligheter. Det er klart at i et lite samfunn blir jo gjerne folk litt skremt og vet ikke riktig hva som skjer, men jeg tror at det kan være mer positivt enn negativt jeg.