NRK Meny
Normal

Skatteetaten jakter på svart arbeid

Over 50 bedrifter i Østfold har måttet betale gebyr til Skatteetaten fordi de mangler oversikt over hvem som til enhver tid jobber i firmaet.

Snæbbus frisør i Fredrikstad

Snæbbus frisør i Fredrikstad har rent mel i posen, men 50 andre Østfold-bedrifter er bøtelagt av Skatteetaten. Kunden André Flatner er fornøyd med at bedriftene sjekkes nøye.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Mari Johansen, Snæbbus Hair

Hos Mari Johansen må de ansatte vise legitimasjon selv om hun kjenner dem godt.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Mari Johansen i Snæbbus frisør eier fire frisørsalonger og kjenner alle sine ansatte godt. Likevel krever Skatteetaten at må de ha med gyldig legitimasjon på jobb.

I kampen mot svart arbeid innførte staten fra nyttår plikt til å føre personallister for alle firmaer i frisør og skjønnhetsbransjen, restauranter, og bilpleiefirma.

Så langt i år har de sjekket 260 bedrifter i Østfold, men Johansen tror hun har alt på stell.

– Men selv om du gjør ting riktig lurer man på om man har gjort alt rett, sier hun.

– Gevinst for samfunnet

Firmaene skal føre lister over hvem som til enhver tid jobber i bedriften. Det skal gjøres i nummererte bøker fra skatteetaten, eller på data.

Avdelingsdirektør i Skatt Øst, Erik Nilsen mener denne innsatsen gagner bedrifter og samfunnet godt.

– Gevinsten for hele samfunnet er at vi prøver å forhindre svart økonomi i større grad hvor vi forhindrer svart lønn. I tillegg prøver vi å sikre mer like konkurransevilkår, sier han.

 • Se video:
  Over 50 bedrifter i Østfold har måttet betale gebyr til skatteetaten fordi de mangler oversikt over hvem som til enhver tid jobber i firmaet.

  I kampen mot svart arbeid innførte staten fra nyttår plikt til å føre personallister for alle firmaer i tre bransjer. Foto/redigering: Christian Nygaard-Monsen.

Gebyrlegger de alvorligste feilene

Hos Snæbbus frisør har de allerede startet med å føre personallister, og da Skatteetaten kom på kontroll måtte de bare gjøre en liten endring i systemet, sier innehaver Johansen.

– Det skulle kanskje vært et halvt år med tilvenning for at det skal bli rutine på det, sier hun.

Avdelingsdirektør i Skatt Øst, Erik Nilsen

Avdelingsdirektør i Skatt Øst, Erik Nilsen.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

I andre bedrifter som Skatteetaten har kontrollert har det blitt gebyr for blant annet at innehavere ikke har ført opp seg selv eller fordi ansatte har glemt å føre lister når sjefen har vært borte.

Nilsen sier de startet med kontrollene ved årsskiftet.

– Vi gjennomførte kontroller i januar og februar uten å gebyrlegge noe som helst, med tilhørende informasjon. Så ble det gjort et valg at fra 1. mars har man begynt å gebyrlegge dem som har de alvorligste feilene, forteller han.

– Skulle gjerne hatt en diplom

Men Snæbbus frisør var ikke blant de 51 bedriftene som måtte betale. Mari Johansen er fornøyd med egeninnsatsen.

– Jeg skulle gjerne hatt en liten diplom som bevis kanskje, det hadde vært litt stas, ler hun.

I frisørstolen er i hvert fall kunden André Flatner fornøyd med at Skatteetaten sjekker bransjen.

– Jeg synes det er kjempefint og det er viktig for å synliggjøre i bransjen at man tar arbeidsvilkårene på alvor her som i mange andre deler av arbeidssamfunnet. Det tror jeg bare er positivt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Sjekker hygienen ved kiosker

  Steder som serverer hurtigmat, som bensinstasjoner og storkiosker, kan nå vente seg besøk av Mattilsynet i Østfold og Follo.

  Mattilsynet sjekker renhold, personlig hygiene og om maten oppbevares som den skal.

 • Skjebnemøte for sykehusdirektør

  Det er innkalt til ekstraordinært styremøte ved Sykehuset Østfold HF mandag. Eneste sak er direktørens fremtid. Det skriver Dagens medisin.

  Sykehuset har lenge slitt med et høyt antall korridorpasienter, og et akuttmottak som er for lite. Enkelte avdelinger sliter dessuten med kapasitetsproblemer. Dette, kombinert med Ebbesens lederstil, har ført til en stadig større misnøye med ham som sykehusdirektør, skriver Dagens medisin.

  Sykehusdirektør og ambulansepersonell står ved inngangen til akuttmottaket ved Sykehuset Østfold