Skal vaksinere barn mot omgangssyke

Fra høsten skal alle nybakte foreldre få tilbud om å vaksinere barna mot rotaviruset.

Sykt barn

Nesten alle norske barn har hatt rotaviruset før de fyller fem år, og årlig blir flere hundre barn lagt inn på sykehus på grunn av sykdommen. Nå skal rotavirusvaksinen inn i barnevaksinasjonsprogrammet.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Viruset kan føre til alvorlig omgangssyke. Det gir oppkast, diaré og ofte feber hos små barn.

– Stortinget har besluttet å innføre en ny vaksine mot rotavirusinfeksjon i barnevaksinasjonsprogrammet. Denne vaksinen beskytter mot spedbarnsdiaré forårsaket av rotavirus, og vil bli tilbudt til alle spedbarn fra høsten 2014, sier seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Østfold, Solveig Hagelskjær.

I Norge har nesten alle barn hatt rotavirus før femårsalderen. Viruset sørger hvert år for at tusenvis av barn må undersøkes av lege, og dessuten 700–1100 sykehusinnleggelser med alvorlige tilstander av diaré og uttørking.

Folkehelseinstituttet

Vaksinen må gis til barn mellom seks uker og seks måneder hvis den skal virke, og den skal gis i to omganger med en måneds mellomrom.

Vaksinen ble tilgjengelig i 2006. Rundt årsskiftet anbefalte folkehelseinstituttet at den skulle bli en del av barnevaksinen, forteller Synne Sandbu, som er overlege på avdeling for vaksine på Folkehelseinstituttet.

– Det er fordi rotavirus er årsak til den mage/tarminfeksjonen som forløper alvorligst. Den har størst tendens til å få alvorlig forløp og fører til uttørking og behov for sykehusbehandling hos barn under fem år, sier hun.

Kurses i vaksinering

I samarbeid med Fylkesmannen skal Folkehelseinstituttet kurse helsesøstre, helsestasjonsleger og kommuneleger om vaksinen.

Solveig Hagelskjær hos Fylkesmannen forteller at helsepersonell i Østfold er ivrige på å lære.

– Det har vært veldig bra påmelding. Det er rundt 90 som har meldt seg på. Jeg har fått tilbakemelding fra flere av målgruppene om at de synes det er utrolig fint at vi arrangerer dette kurset i forkant av at vaksinen blir innført og skal startes med til høsten, sier hun.