Skal skremme vekk ulver med supersterkt krydder

En svensk oppfinner mener å ha funnet løsningen på problemet med at ulver dreper jakthunder.

Ulv

Hvis ulven går til angrep og biter hunden med krydderdrakten, går det hull på posene og ulven får krydderet i munnen og i snuta.

Foto: Franck Delhomme / Franck Delhomme

Problemet med at ulver dreper jakthunder har vært heftig debattert i Norge i en årrekke.

Norges Jeger - og fiskerforbund og Bondelaget har lenge kjempet for at jegerne skal få lov til å skyte dyr som angriper hundene, noe de til slutt fikk gjennomslag for i forbindelse med rovdyrforliket i sommer.

300 ganger sterkere enn Tabasco

Nå har en svenske kommet opp med en oppfinnelse som kan hindre at enda flere hunder blir drept av ulv, skriver Halden Arbeiderblad.

Idéen er enkel. Hundene ikles en beskyttelsesdrakt som inneholder flere poser med et svært sterkt krydder. Hvis ulven går til angrep og biter, går det hull på posene og ulven får krydderet i munnen og i snuta.

Dette skal føre til at ulven får helt andre ting å tenke på.

– Det er hemmelig hva krydderblandingen inneholder, men den er 300 ganger sterkere enn tabasco. Jeg må selv bruke maske når jeg lager blandingen, sier oppfinner Calle Ekström til det svenske magasinet Jakt & Jägare.

LES OGSÅ:

Har ikke blitt testet

Krydderposene er fordelt over hele hundekroppen. Bakgrunnen for dette er at hundene ofte legger seg på rygg når den blir overalt av en ulv.

Men, det er foreløpig ikke bevist at krydder-drakten fungerer etter hensikten. Noen hunder har blitt iført drakten, men ingen av disse har blitt angrepet av ulv.

Det svenske Viltskadecenteret utelukker ikke at drakta kan fungere.

– Ting som smaker vondt og er sterkt, er svært avskrekkende for ulver, sier Jens Karlsson til Jakt & Jägare.

Droppet el-drakter

Calle Ekström har også jobbet med idéen om å ha elektriske beskyttelsesvester. som skal gi ulvene ubehagelige støt hvis de biter. Men dette har han ikke funnet en praktisk løsning på.

– Jeg har mer tro på kryddervesten, sier han til magasinet.

Vesten er forøvrig laget av det samme materialet som brukes i skuddsikre drakter.