Hopp til innhold

Skal sjekke blekket

Farlige kjemiske stoffer kan inngå i miksen når tatovøren setter nåla i huden. Nå er et felles europeisk regelverk på gang, og nesten 4 000 kjemiske stoffer er foreslått forbudt.

Atle Arvesen, tatovør Social Division Halden

Renate Bjørnstad stoler på at tatovør Atle Arvesen ikke bruker giftig blekk i hennes nye tatovering.

Foto: Werner Winlund / NRK

– Blekket som brukes kan inneholde stoffer som kan gi kreft eller reproduksjonsskader. Særlig kan det være stoffer med allergivirkninger, sier seksjonsleder Heidi Morka i Miljødirektoratet.

En av fire nordmenn under 30 år og en av ti over 30 år har i dag tatovering. I EU økte andelen tatoverte fra fem prosent i 2003 til 12 prosent i fjor.

Miljødirektoratet

Allergiske reaksjoner er ikke uvanlig, mens reglene er ment å være forebyggende i forhold til alvorlige langtidseffekter.

Miljødirektoratet og søsterorganisasjoner i Europa har nå klar en liste med nesten 4 000 kjemikalier som de vil forby. Det endelige vedtaket er ventet i EU-kommisjonen i løpet av 2019.

– Dette er blant annet stoffer som fra før er forbudt å bruke i kosmetikk, sier Morka.

– Ikke alle disse stoffene brukes i tatoveringsblekk, men er tatt med for å unngå at de tas i bruk.

Atle Arvesen på Social Division Tattoo i Halden ønsker reguleringen velkommen. Det er en gjengs oppfatning i bransjen, mener han.

– Vi ser på dette som positivt for vår del, hva kundenes sikkerhet angår. Det er noe vi alltid har jobbet for. Selv om fargene er godt kontrollert inn til Norge i dag, så ser vi fortsatt noen tilfeller der folk får reaksjoner.

– Hvor ofte får folk det?

Atle Arvesen, tatovør

Et felles regelverk vil være et godt verktøy, mener Atle Arvesen. – Kanskje det også kan fjerne den ene prosenten av kunder som får reaksjoner.

Foto: Werner Winlund / NRK

– Kanskje en av hundre som får en reaksjon, totalt sett, anslår Arvesen. Da snakker vi allergiske reaksjoner, at huden ikke helt godtar dette fremmedlegemet som blekket jo er. Det kan bety kløe, at sår tar lengre tid til å gro, og så videre.

Stoler på tatovøren

I stolen i dag sitter Renate Bjørnstad. Det er ikke første gang hun tatoverer seg, men det er første gang hun hører om omfanget av stoffer som kan inneholde skadelige kjemikalier.

Men hun stoler på Atle og SD Tattoo i Halden.

– Jeg tar det som en selvfølge at det er godkjent det de bruker her, sier Bjørnstad.

Det kan Atle Arvesen forsikre henne om.

– Her har vi jobbet i mange år i samarbeid med våre europeiske venner og med Mattilsynet, forsikrer Arvesen. Han mener den største faren er de som tar steg for å tatovere på egen hånd.

Ikke gjør dette hjemme

– Det finnes såkalte start-kit, som det florerer av på nett, alt fra eBay til Finn. Det er nok her den største faren ligger, når det gjelder fargestoffer som ikke er kartlagte. Det er her gråsonen ligger, sier Atle Arvesen.

Norske tatoveringskunder er godt beskyttet av dagens norske regelverk, mener Heidi Morka, men det blir uansett bedre med et felles europeisk regelverk.

– Da kan norske tatovører kjøpe blekk fra Europa og være sikre på at de vet hva de får. Og nordmenn som tatoverer seg i Europa kan være trygge på at de samme regler gjelder der.

– Vi følger et reglement for å godkjenne utstyret vårt, sier Atle Arnesen – hvordan vi bruker nålene, hvordan vi behandler blodsøl og sår som oppstår. Studioene er godkjent av kommunelegene.