NRK Meny
Normal

- Meld fra om du møter en slik

Nå skal villsvin i Østfold registreres. Utmarksavdelingen ber folk melde fra hvis de ser det svartelistede dyret i skog eller mark.

Vil villsvin til livs

Hvor er de og hvor mange er de? Nå skal villsvin i Østfold registreres.

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Villsvinet har for lengst slått seg ned i Østfold, men vi vet for lite om utbredelse og antall, det forteller Pål Sindre Svae i Utmarksavdelingen.

– Vi ønsker derfor at folk tar kontakt med oss hvis de ser tegn til villsvin i Østfold.

Utmarksavdelingen i Østfold og Akershus er eid av en rekke grunneierorganisasjoner, og nå har de fått penger fra Fylkesmannen til å registrering.

Pål Sindre Svae

Pål Sindre Svae, Utmarksavdelingen

Foto: Steffen Fjævik

– Sånn som det er i dag er det mye prat om hvor vi har villsvin og hvor mange vi har og så videre, og for å få noe mer håndfast så ønsker vi å registrere dem på den måten her.

Målet er å starte et arbeid videre mot forvaltning av villsvinet.

Viltkameraer og observasjoner

Viltkameraer som fanger inn villsvin og vitneobservasjoner skal danne grunnlaget i registreringen.

Først og fremst ønsker Utmarksavdelingen å danne seg et bilde av hvor villsvinet befinner seg i fylket, og hvor mange de er. Men også hvordan det ser ut i forhold til fordeling av sugger, hanner galter eller unger, forteller Svae.

–Vi ønsker ikke villsvinregistrering på GPS nivå, eller på foringsplasser. For vi ser at det er vanskelig å få inn observasjoner på villsvin fordi det er en konfliktfylt sak.

Skulle du komme over et villsvin - eller se sikre spor etter villsvinet kan du ta kontakt med Utmarksavdelingen via deres nettsider http://www.utmarksavdelingen.no/

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mange timer uten strøm

    Strømkunder i store deler av Trøgstad og 180 abonnenter i Askim må vente minst til klokka 15 før de får strømmen tilbake, skriver Smaalenenes Avis. De mistet strømmen rett etter klokka 7 i dag morges.

  • Utforkjøring i Aremark

    En person er kjørt til Sykehuset Østfold etter en utforkjøring på fylkesvei 21 i Aremark. Ulykken skjedde omtrent én kilometer nord for Fjell bru. Det er glatt vegbane på stedet, melder politiet.