NRK Meny
Normal

- Meld fra om du møter en slik

Nå skal villsvin i Østfold registreres. Utmarksavdelingen ber folk melde fra hvis de ser det svartelistede dyret i skog eller mark.

Vil villsvin til livs

Hvor er de og hvor mange er de? Nå skal villsvin i Østfold registreres.

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Villsvinet har for lengst slått seg ned i Østfold, men vi vet for lite om utbredelse og antall, det forteller Pål Sindre Svae i Utmarksavdelingen.

– Vi ønsker derfor at folk tar kontakt med oss hvis de ser tegn til villsvin i Østfold.

Utmarksavdelingen i Østfold og Akershus er eid av en rekke grunneierorganisasjoner, og nå har de fått penger fra Fylkesmannen til å registrering.

Pål Sindre Svae

Pål Sindre Svae, Utmarksavdelingen

Foto: Steffen Fjævik

– Sånn som det er i dag er det mye prat om hvor vi har villsvin og hvor mange vi har og så videre, og for å få noe mer håndfast så ønsker vi å registrere dem på den måten her.

Målet er å starte et arbeid videre mot forvaltning av villsvinet.

Viltkameraer og observasjoner

Viltkameraer som fanger inn villsvin og vitneobservasjoner skal danne grunnlaget i registreringen.

Først og fremst ønsker Utmarksavdelingen å danne seg et bilde av hvor villsvinet befinner seg i fylket, og hvor mange de er. Men også hvordan det ser ut i forhold til fordeling av sugger, hanner galter eller unger, forteller Svae.

–Vi ønsker ikke villsvinregistrering på GPS nivå, eller på foringsplasser. For vi ser at det er vanskelig å få inn observasjoner på villsvin fordi det er en konfliktfylt sak.

Skulle du komme over et villsvin - eller se sikre spor etter villsvinet kan du ta kontakt med Utmarksavdelingen via deres nettsider http://www.utmarksavdelingen.no/

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistenkt for fyllekjøring

    En mann i 20 årene ble stanset av UP på Rolvsøy i Fredrikstad lørdag formiddag. Han er mistenkt for å ha vært alkoholpåvirket da han kjørte bil.

  • Nei til sammenslåing

    Sorenskriver i Sarpsborg tingrett, Thor Linde, mener det ikke har noen hensikt å innføre felles ledelse av tingrettene i Fredrikstad og Halden. Domstoladministrasjonen vurderer dette fordi sorenskriveren i Halden slutter i sin stilling i mai. Linde mener derimot at domstolene i Østfold bør slås sammen og samles ett sted i fylket for at forslaget skal ha effektiviseringsgevinst.