Hopp til innhold

Vil ha hjelp til å finne skjær i sjøen

– Det er utrolig mange uregistrerte skjær og grunner langs kysten, sier Frode Pedersen i Redningsselskapet som håper båtfolket nå kan være med og registrere skjær som ikke står på kartet.

kart-app
Foto: Nordeca

– Siden 2004 har det blitt merket mer enn 1100 nye skjær og grunner i Østfold, sier Frode Pedersen, informasjonsleder i Redningsselskapet.

Men fortsatt er mange ikke registrert på kartet, og nå vil Redningsselskapet at båtfolket selv skal hjelpe til med kartleggingen.

kart-app
Foto: Nordeca

Møysommelig arbeid

– Er du på sjøen og oppdager et skjær som ikke er merket av på kartet, vil du med et enkelt tastetrykk på skjermen låse posisjonen til dette skjæret. Deretter kan du sende inn denne posisjonen slik at vi kan følge opp observasjonen, sier Thomas Huke i selskapet Nordeca.

Sammen med Redningsselskapet har de utviklet sjøkart-appen, en applikasjon som gjør at skjær og grunner kan registreres via mobiltelefonen. De nye merkene legges inn i kartet fortløpende.

–I forhold til tidligere er dette helt ny verden. Da måtte du gå inn på et skjema på nettet og fylle inn posisjonen til skjæret, sier Huke.

Redningsselskapet håper det skal få fortgang i det møysommelige arbeidet med å registrere hindre i sjøen.

– Det vil ta veldig mange år å registrere alt, men det er klart at når fritidsbåtfolket selv melder tilbake, så tror jeg vi kan oppdage mer og jeg tror det kan gå raskere, sier Frode Pedersen i Redningsselskapet.

Papirkart må fortsatt med

Frode Pedersen, redningsselskapet
Foto: Redningsselskapet

– Dette betyr at vi sikrer skjærgården for båtfolket. Det er kjempeviktig, sier Pedersen.

Kartverket anslår at nærmere 35 000 skjær og grunner langs Norskekysten ennå ikke er kartlagt.

– Den nye appen er en digital versjon av de tradisjonelle sjøsportkartene. Det skal være lett å kjenne igjen kartene på for eksempel Ipaden, forklarer Pedersen.

35 prosent av kartene som er i bruk er 3-4 år eller eldre, viser en undersøkelse gjort av Nordeca. De mener gamle kart gir falsk trygghet. Likevel anbefaler Pedersen å ta en titt på papirkartet før båtturen.

– Folk er nok litt sløve. Det lønner seg å kikke på papirkartet og gå gjennom ruta kvelden før man skal ut på sjøen, sier han.

For ny teknologi er heller ikke hundre prosent til å stole på.

– Ja dekning er én ting. Og alle elektroniske kart kan jo slutte å fungere, det kan jo være nok at du har dårlig batteri på nettbrettet ditt, sier Pedersen.

Han anbefaler alle å ha med nye papirkart om bord i båten og ikke la seg skremme av de mange skjulte skjærene i sjøen.