Hopp til innhold

Skal du selge pølser 17. mai? Her er fem ting å huske på

Pølser uansett, is hvis det er varmt, og vafler med kaffe hvis det er kaldt eller regner. Greåker speidergruppe har helgardert seg foran den store dagen. Og de har noen tips å gi til ferske pølseselgere.

Pølse i brød

Mye må ordnes på forhånd, hvis du skal skaffe penger til idrettslaget ditt eller skoleturen din på 17. mai.

Foto: Børge Røssaak Nilsen / NRK

Anne Britt Pettersen har sammen med flere andre forberedt pølsesalget ved Kirkeparken i Fredrikstad i flere dager allerede. Det er niende gang de skal fôre sultne barn og unge som feirer nasjonaldagen, og det har lært ildsjelene bak Gressvik speidergruppe å organisere festdagen.

Anne Britt og Aurora i kassen

– Det er 20 av de, fem av de og 16 av de. Ikke sats på å kjøpe ALT på nærbutikken, sier Anne Britt.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Som dreven 17. mai-pølseselger har Anne Britt noen gode råd:

  • Planlegg innkjøp i god tid. Bestill varer. Ikke regn med at butikken på veien hjem fra jobb står og venter på deg med paller klare fulle med pølser, pølsebrød og annet.
  • Tenk på hygienen. Det er ikke bra å spre bakterier. – Alt av ferskvarer ligger på is så lenge som mulig, sier Anne Britt, alle som skal ta i maten bruker hansker, og vi har håndsprit over alt.
  • Vær forberedt på dårlig vær. Gressvik-speiderne har med telt, så ting kan stå tørt. – Vi skal stå i parken, og det kan bli leirete der folk tråkker, så vi har paller å stå på og slike ting, forklarer Anne Britt Pettersen.
  • Organiser effektivt. Det lønner seg å servere folk fort. Hvis ikke, er aldri veien lang til neste pølsebod.
  • Og vi kan legge til: Sjekk hvilke regler som gjelder. Før 17. mai i fjor begrenset Fredrikstad hvem som kunne selge matvarer, til bare å være lag og foreninger som søkte på forhånd. Det samme gjelder i år.

– Det går absolutt mest wienerpølser, sier Anne Britt Pettersen.

– Og det går en del grillpølser og burgere. Annen mat vi har prøvd, som kyllingspidd, har ikke gått så bra.

30 deltar

To dager før dagen står fem tilhengere plassert rundt i private garasjer og lagerbygg. På Råbekken er folk i gang med å stappe teltet de skal bruke inn i en av de største, som allerede er halvfull av brusbrett.

Anne Britt og Aurora fyller vogna

Anne Britt Pettersen og datteren Aurora fyller opp varelageret før den store dagen med salat- og vaffelingredienser. Mesteparten av det de skal tilberede og selge på nasjonaldagen står allerede plassert på lager flere steder.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Det er ganske mye som skal være med, sier Anne Britt.

– Vi har en stor grill. Vi har frysere med is, en popkornmaskin, en sukkerspinnmaskin. Vi skal selge heliumballonger.

– Rundt 30 personer er med, fra 13 år og opp til godt voksne.

– Og så er det to andre speidergrupper også.

Trenger pengene

Pengene Gressvik speidergruppe håper å tjene på søndag vil fort få bein å gå på. Spesielt siden de skal skaffe penger til å få de som skal på årets store verdenstreff for speiderne, Jamboree'en i Japan.

– Det er ganske kostbart. Reisen er dyr, og det er vaksineringen også. Leirkontingenten er ganske høy. Det er litt fordi vi i rike Norge er med og sponser deltagere fra fattigere land, forteller Anne Britt.