NRK Meny
Normal

Skal du kjøpe hytte? Gjør det nå!

For første gang på flere år synker prisene på hytter ved sjøen.

Hytte til salgs

Denne hytta prøver eiendomsmeglerfirmaet Fokus Krogsveen Fredrikstad å selge. nå ligger markedet helt tydelig under takst, erfarer meglerne.

Eiendomsmeglerforetakenes forening - EFF - sier at prisene begynte å synke i fjerde kvartal 2008, og tendensen har fortsatt i år. Også i Østfold synker prisene.

- Det ligger litt i kortene at det er muligheter for gode kjøp nå.

Slik oppsummerer Runar Haugland situasjonen - han er eiendomsmegler og daglig leder i meglerforretningen Fokus Krogsveens filial i Fredrikstad. Finanskrise til tross, så er det bevegelse på hyttemarkedet i Østfold. Salget har gått litt bedre enn forventet, sier Haugland.

- Vi har solgt en del hytter i prisklassen 1,5 til 3 millioner, men vi ser at prisene er noe lavere enn de har vært tidligere år.

Nedgang langs hele kysten

Dette er i tråd med undersøkelsen EFF har gjort i samarbeid med Finn.no, som viser en generell, nasjonal nedgang i prisen på fritidseiendommer. EFF har undersøkt nesten 9.500 selveierhytter som ble forsøkt solgt via Finn.no's nettsider i tidsrommet 2003 til og med våren 2009.

Prisene steg kraftig, med rundt 15 % hvert år fra 2005, men i 2008 var det stopp. Hytteprisen gikk ned med to prosent, og tendensen har fortsatt våren 2009. nå er hytteprisene nede på nivåer fra 2005 og 2006 igjen.

Kjøperne kan velge og vrake

Gjenomsnittshytta ligger ved sjøen, og er på 80 kvadratmeter. I 2008 ville den kostet det 1.8 millioner kroner - nå kan prisen være nede i en og en halv million eller mindre, ifølge EFF's tall. I dag ligger 157 fritidseiendommer i Østfold ute med salgsannonser på finn.no, men det er færre kjøpere.

- Det er et selektivt marked, sier Tom Thorvaldsen i DnB NOR Eiendom.

- Hvaler og Onsøy er mest attraktivt, men det er færre salg og lavere priser. Sjønære eiendommer er nær sagt selvfølgelig lettere å selge, men det tar lengre tid å gjennomføre et salg nå.

Ragnar Haugland

- Vi har måttet justere ned fjorårsprisene, sier megler Ragnar Haugland.

Foto: Fokus Krogsveen A/S / NRK

Meglerne renger med at prisene vil stige igjen, men det er vanskelig å si når. Trenden kan fortsette ut året, tror Thorvaldsen. Haugland sier det er vanskelig å si når de kan vente en prisoppgang.

Selger til under takst

- Hyttemarkedet går mot slutten i september. Vi håper fortsatt at vi kan selge hytter, og vi ser at det er en del interesse. Men det er vanskelig å gjøre de helt formidable salgene nå. Eiendommer på seks til ti millioner går for en god del under takst, og det kan man si er generelt for hele markedet.

- Det er flere hytter vi legger ut for salg igjen i år, og vi se at vi må justere ned fjorårsprisene for å komme i mål.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To fikk forelegg

    To personer fikk forenklet forelegg fordi de kjørte for fort i Kurlandveien i Sarpsborg hvor Up hadde kontroll i formiddag. Høyeste hastighets som ble målt i 50-sonen var 62 km/t.

  • Økobonde skeptisk til fôrimport

    Forrige uke ble det enklere regler for å importere fôr til dyrene. Men det er ikke en god løsning for økobonde Randi Finstad Sand. Hun vil ikke bruke annet fôr enn økologisk.