Skal det være en russe-hijab?

Anders Kantens ferske nettbutikk tilbyr russeeffekter til både muslimer og kristne - deriblant et hodeplagg kjent for å sette sinn i kok.

Russehijab
Foto: ChillAbaya

Nettbutikken ChillAbaya, som Anders Kanten driver sammen med sin kone, er knapt 24 timer gammel. Han går ut og tilbyr sine varer vel vitende om at deler av sortimentet kan skape kontroverser.

- Vi håper på positive reaksjoner, men regner med litt av hvert, sier Kanten.

- Siden vi er først ute med dette, så må jo regne med blandet kritikk. Men vi har prøvd å unngå alle former for klovnerier. Det har vært gjort noen forsøk før med russe-burkha'er, vi prøver derfor å gjøre det mer smakfullt og enkelt.

Er du muslim og russ? Da har NRK Østfold lyst til å høre hva du mener. Send oss i så fall en SMS på 03030.

Tror det er et marked

Anders Kanten, ChillAbaya

Anders Kanten håper på positive reaksjoner på nettbutikken han og kona har startet, men er også forbered på at enkelte vil bli lite fornøyde med deler av vareutvalget.

Foto: Privat

Kanten og kona holder til på Hafslundsøy i Sarpsborg, men henter inspirasjonen til nettbutikken fra fjernere strøk. Butikkens navn spiller delvis på abaya'en, som er en lang genserkjole i vanlig bruk i Midt-Østen. Det antyder også at det er et marked der ute, som de to skal prøve å mette - blant annet med en skreddersydd norsk abaya.

Da tenkte vi "Hvorfor har ingen gjort noe med dette?" Så tenkte vi at vi kunne være disse 'noen'.

Anders Kanten, eier av nettbutikken ChillAbaya

- Vi har laget en versjon som kanskje passer bedre for norske forhold, den minner mer om en joggedress. Vi har fått med oss at muslimske jenter sliter med å få seg treningstøy de kan bruke, sier nettbutikk-eieren.

At det kan være et marked å mette, er noe de to har undersøkt en god stund.

- Kona mi og jeg, vi leste en artikkel fra NRK Rogaland om en jente som het Maryam, som ventet på en skreddersydd russe-hijab. Da tenkte vi "Hvorfor har ingen gjort noe med dette?"

Strykemerker ChillAbaya

Anders Kanten vurderer å tilby strykemerker til flere trosretninger, hvis det de har i dag slår an hos religiøs russ.

Foto: ChillAbaya

- Så tenkte vi at vi kunne være disse 'noen'.

- Vi har jobbet med idéen siden mai i fjor, fortsetter Kanten.

- Vi har sjekket priser, snakket med leverandører, og kommet fram til at dette lar seg gjøre.

Russepresidenten liker idéen

- Jeg fikk først høre om det nå, men jeg tenker først og fremst at dette er veldig kult, sier russepresident Andreas Frøyland ved Glemmen vdg. skole i Fredrikstad.

Andreas Frøysland

- Dette vil være inkluderende, og det er noe vi står for, sier russepresident Andreas Frøysland på Glemmen i Fredrikstad.

Foto: Cathrine Gjerdingen Larsen

- Jeg tror ikke det blir reaksjoner i den grad når det er snakk om russ, som det for eksempel ble da det var snakk om en hijab for politiet. Dette er ikke til skade for noen, og det støtter ihvertfall det vi på Glemmen står for, nemlig det å inkludere flest mulig.

Regner ikke med å gjøre alle til lags

Nå er betalingsløsninger og andre praktiske løsninger på plass. Hijab'ene er ventet inn på lager i uke tre. I tillegg til russe-hijab'er tilbyr ChillAbaya strykemerker til russ med både kristne og islamske religiøse symboler. Og de regner med at ikke dette altså vil være alle til lags.

- Vår konklusjon er at hvis man er imot russe-hijab, så er man også gjerne imot integrering. Slike mennesker vil ha andre meninger enn oss uansett. Vi gir med dette et tilbud f. eks. til de stadig flere 2. generasjons-innvandrerne i Norge, som kanskje mangler alternativer i klesveien.

- Artig, mener ungdomspolitiker

- Det er jo artig, sier Sofie Tømmerås Lyshagen, som sitter i Sarpsborg bystyre for Arbeiderpartiet.

Sofie Tømmerås Lyshagen

Sarpsborg Ap's ungdomspolitiker Sofie Tømmerås Lyshagen sier det er artig at muslimske jenter får denne valgmuligheten.

Foto: Tor Lindseth

Hun var selv russ for et par år siden, og ble sist lagt merke til da hun iførte seg en hijab på talerstolen under et bystyremøte.

- Da jeg var russ var det en del kristne symboler. Jeg hadde som ateist ikke lyst til å gå med det, men kristenrussen kunne selvsagt få gå med det hvis de ville.

- Russebukse og russedress er jo en del av uniformen. Russen har jo alle mulige andre effekter, så hvorfor ikke en hijab også, sier Tømmerås Lyshagen, og peker på at årets katalog fra Russeservice, som selger brorparten av effektene til russen, er på 76 sider.

- Muslimske russejenter får en valgmulighet, så får vi se om jenter som bruker hijab til vanlig får lyst til å ta det valget.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • For dårlig sikret last

    Et Polsk vogntog ble stoppet med altfor dårlig sikret last på Svinesund i formiddag. Om bord hadde sjåføren 23 tonn papirruller. Ifølge Statens vegvesen hadde ikke denne sikringen tålt en bråbrems. Vogntoget manglet også kjettinger og vinterdekk.

    Polsk vogntog med for dårlig sikret last
    Foto: Statens vegvesen
  • Innbrudd i bilfirma

    Politiet melder om innbrudd og tyveri av store verdier hos et bilfirma på Høyden i Moss. Det skal være stjålet mye verktøy, nøkler, et sett kjennetegn SD52229 og to biler: AX82166 Opel Movano sølvfarget og AY29341 Honda Civic Tourer hvit farge. Politiet ønsker tips på 64999130.