Hopp til innhold

Skal dele fra skattekisten

Bortgangen til en sentral skikkelse i rockemiljøet i Fredrikstad har sparket i gang det som kan bli en strøm av utgivelser av klassisk rockemateriale fra byen de siste tiår.

Odden og Kællen

Ketil 'Kællen' Johansen (tv) og Anders Odden markerer 'Blacken's bisettelse med utgivelse av hans lokalt legendariske LP fra 80-tallet. Og mere kommer, lover de to.

Foto: Pétur Nielsson / NRK

– Vi spilte inn en LP med Blacken & co, vet du, og nå har vi fått digitalisert den og gitt den ut på nytt, sier 62 år gamle Ketil 'Kællen' Johansen, en institusjon i rockemiljøet i Fredrikstad i en generasjon og litt til.

– Dette syns jeg er ordentlig moro. Og spesielt siden 'Blacken' har gått bort, og ble bisatt i dag, så ville vi lage dette til minne om ham.

Rølpete legende

Jan 'Blacken' Clausen var om mulig enda mer selve personifiseringen av en spontan, rølpete og særdeles lite selvhøytidelig moro- og dugnadsånd som preget garasjerocken i Fredrikstad fra 80-tallet og utover. Han gikk bort sent i april, og ble bisatt i dag.

Den generasjonen er bokstavelig talt i ferd med å dø ut. Det er mye i det arkivet som bør komme ut, så jeg fikk sparket han litt i rompa så han kom seg i gang med det.

Anders Odden, om 'Kællen' og arkivet hans

– Han var en fargerik person med meninger om alt mulig, og hadde alltid et glimt i øyet. Vi holdt på å le oss i hel, vi hadde alltid moro med saker og ting. Dødsfall inkludert, minnes 'Kællen'.

Bannlyst fra radio

Siste gang folk fikk høre for eksempel 'Blacken's Dritevise på radio, før på NRK Østfolds ettermiddagssending i dag, var også trolig den første.

– Nei, den ble jo boikottet av NRK etter én runde hos Harald Are Lund den gangen, sier Anders Odden, kjent fra tidenes kanskje første norske dødsmetall-band, Cadaver fra Råde. Og ellers blant annet knyttet til ekstreme metallband som norske Satyricon og sveitsiske Celtic Frost.

– Det var jo veldig i tiden å få låtene spilt på NRK, for det var da den eneste radiostasjonen. Hvis låter ble boikottet betydde det at folk ikke fikk høre den, men kanskje kjøpte singelen. Dritevise fins i to versjoner, den mest kjente er nok den som kom på LP-en.

Verden har endret seg, nå ligger visa på Youtube, og hele plata 'Bånn i Bøtta' på streamingtjenester som Spotify, WiMP og iTunes.

– Det er bare å søke opp Blacken & co, sier Odden. De er tilgjengelige, jeg sjekket det opp senest i dag.

– Der er det bare å fråtse i gammel rockehistorie fra Fredrikstad.

Lover flere nyutgivelser

Og mer skal det bli. 'Kællen' har et helt arkiv med opptak i kjelleren sin, fra fartstid i en hel rekke band fra 70-tallet og utover. Neste utgivelse de to kameratene skal få ut, er 'Kællen's gamle progrock-band fra 70-tallet, Slaget ved Svolder.

Blacken

Blacken & co. med Bånn i Bøtta. Utilgjengelig i flere tiår, nå bare et søk unna på flere musikktjenester.

– Da spilte vi progrock, og tok opp alt hjemme hos meg i kjelleren. Noen år tilbake gikk jeg gjennom alle kassetter og bånd jeg hadde dette, og så digitaliserte jeg det. Ut av det, ble det ti CD-er med Svolder, blant annet live fra Høvikodden Kunstsenter.

– Mye av dette låter ganske flott, så det er det første som kommer nå etter Bånn i Bøtta LP-en. Til mandag begynner jeg å redigere dette for å få det ut på nettet og, sier Johansen.

Men det startet selvfølgelig med 'Blacken'.

– Jeg ringte jeg 'Kællen' og sa at det kanskje er på tide å gjøre noe, sier Anders, etter den triste beskjeden om legendens bortgang.

– Den generasjonen er bokstavelig talt i ferd med å dø ut. Det er mye i det arkivet som bør komme ut, så jeg fikk sparket han litt i rumpa så han kom seg i gang med det.

– Nå når 'Blacken' plutselig gikk bort så fikk jeg meg en støkk, fortsetter 'Kællen'.

– Da tenkte jeg også, at det er jo bare jeg som vet hvor alt dette ligger på tape og på harddisker. Så da fikk vi se å komme i gang og få gitt ut dette her, før jeg går i pennalet selv, ikke sant, hehe.

– Så generasjonene etter oss også kan få høre dette!

Glade studiominner

Også Anders Odden har erfaringer fra studiotid hos 'Kællen'. Cadaver følte seg langt mer hjemme i studio der enn andre steder.

– Da jeg var 17–18 år, så spilte vi inn med Cadaver i studioet hans. Det var for oss en helt utrolig opplevelse å kunne være et sted og spille inn uten å bli sett ned på eller snakket til om musikken. Vi spilte ganske ekstrem musikk den gangen, death metal og det var ikke mange slike band. Andre studioer rynket på nesen av det vi drev med, men 'Kællen' var bare "Det er kult. Bare kjør på, så tar jeg opp."

- Han har utrolig mange morsomme ting, som jeg ser fram til å få gitt ut. Ting er gjort som han sier på first take, det er løs snipp, og noen ganger er det det beste og det blir geniale ting ut av det. Mange husker stundene oppe i studioet der, og mange har gode minner fra det.