Skal bli bedre på kollektivtrafikk

3,8 millioner statlige kroner til smarte kollektivløsninger i Østfold.

Illustrasjonsbilde

STATLIGE MIDLER TIL ØSTFOLDS KOLLEKTIVTRAFIKK. Formålet med tilskuddsordningen er å vise hvordan kollektivtilbud kan styrkes gjennom mer effektiv samordning av ressurser og virkemidler. Målet er å gjennomføre tiltak på utvalgte steder og strekninger for å oppnå betydelig forbedring av tilbudet til de reisende i distriktene.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Østfold har fått nesten fire millioner fra staten til kollektive løsninger, som skal gjøre det lettere å komme seg rundt i fylket.

- Nå skal vi bli enda bedre, lover leder for samferdsel-, miljø- og klimakomiteen i Østfold fylkeskommune, Olav Moe.

Les også:

Buss

FIRE MILLIONER TIL ØSTFOLD. For 2012 tildeler Samferdselsdepartementet 21,7 millioner kroner til kollektivtransport i distriktene, fordelt på 39 prosjekter i 11 fylkeskommuner.

Foto: Rainer Prang / NRK

Ikke dyrere

Fylkeskommunene gjennomfører prosjekter med minst 50 prosent egenandel, slik at den statlige støtten kommer som et tillegg til, og ikke en erstatning for, midler fra lokale myndigheter.

- Det skal ikke bli dyrere å benytte seg av fylkets bestillingstjenester av taxi eller buss til spredte steder i Østfold, når tilbudet rustes opp fra juni i år, det sier Olav Moe til NRK.no.

Billettprisen blir lik, som den er i dag, forteller han.

Flexx-konseptet

- Østfold får støtte til å videreutvikle og fase inn Flexx-konseptet. Denne ordningen for bestillingstransport skal blant annet resultere i felles koordinering av transporttjenester, takst- og betalingssystemer og informasjonstiltak.

Dette skal gjøre hverdagen enklere for brukerne av bestillingstransport i fylket, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Bedre kollektivtilbud anses for å være viktig for bolyst og livskvalitet.

Ved effektiv samordning mellom ulike forvaltingsnivåer, og tilpasset organisering av transporttilbud, skal den statlige tilskuddsordningen "Kollektivtransport i distriktene" (KID) stimulere til at midler blir brukt smart og effektivt, og føre til en vesentlig forbedring for de reisende, heter det i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet.

Østfold får mest

I følge Moe er Østfold et av de fylkene ilandet som får flest midler i 2012.

- Vi har allerede mange ulike bestillingstilbud i Østfold, men nå skal tilbudene samordnes og samles under navnet «Flexx» fra 1. juni.

Tilskuddsmidlene gjør det samtidig mulig å starte flere nye tilbud i år, og vi ser i første omgang for oss tilbud i Halden, Våler, Råde og Hvaler, forteller han.

I tillegg vil fylkeskommunen opprettholde og forhåpentligvis kunne utvide tilbudene ellers i Østfold.

- Dette vil bidra til et mer tilgjengelig kollektivtilbud for enda flere av Østfolds innbyggere, sier Moe fornøyd.

KID ble opprettet av regjeringen i 2007. Regjeringen har i Soria Moria I-erklæringen slått fast at det skal utvikles et kostnadseffektivt og brukertilpasset kollektivtilbud i distriktene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Kritikk mot Nav Halden

  Nav I Halden gjør ikke en god nok jobb for dem som søker sosialhjelp.
  Fylkesmannen var på tilsyn hos dem tidligere i høst og har kludret med at NAV Halden ikke sørger for forsvarlig kartlegging, vurderinger og beslutning av søknader om økonomisk hjelp. NAV- leder Astrid Norstrand mener noe av forklaringen er at Halden får mange ekstrasøknader fordi sosialhjelpssatsene i Halden er lavere enn det staten anbefaler

 • Unaas satser på Viken

  Høyres profilerte ordfører i Eidsberg, Erik Unaas, er ikke med blant de seks kandidatene som Indre Østfold Høyre foreslår på topp til kommunevalget neste høst. Han sier han satser på en plass på Høyres liste til Viken i stedet. Unaas sier dette ikke har noe å gjøre med at han ble vraket som ordførerkandidat i Indre Østfold.

  Erik Unaas
  Foto: Shemsi Bunjaku/NRK