NRK Meny
Normal

Skal bli bedre på kollektivtrafikk

3,8 millioner statlige kroner til smarte kollektivløsninger i Østfold.

Illustrasjonsbilde

STATLIGE MIDLER TIL ØSTFOLDS KOLLEKTIVTRAFIKK. Formålet med tilskuddsordningen er å vise hvordan kollektivtilbud kan styrkes gjennom mer effektiv samordning av ressurser og virkemidler. Målet er å gjennomføre tiltak på utvalgte steder og strekninger for å oppnå betydelig forbedring av tilbudet til de reisende i distriktene.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Østfold har fått nesten fire millioner fra staten til kollektive løsninger, som skal gjøre det lettere å komme seg rundt i fylket.

- Nå skal vi bli enda bedre, lover leder for samferdsel-, miljø- og klimakomiteen i Østfold fylkeskommune, Olav Moe.

Les også:

Buss

FIRE MILLIONER TIL ØSTFOLD. For 2012 tildeler Samferdselsdepartementet 21,7 millioner kroner til kollektivtransport i distriktene, fordelt på 39 prosjekter i 11 fylkeskommuner.

Foto: Rainer Prang / NRK

Ikke dyrere

Fylkeskommunene gjennomfører prosjekter med minst 50 prosent egenandel, slik at den statlige støtten kommer som et tillegg til, og ikke en erstatning for, midler fra lokale myndigheter.

- Det skal ikke bli dyrere å benytte seg av fylkets bestillingstjenester av taxi eller buss til spredte steder i Østfold, når tilbudet rustes opp fra juni i år, det sier Olav Moe til NRK.no.

Billettprisen blir lik, som den er i dag, forteller han.

Flexx-konseptet

- Østfold får støtte til å videreutvikle og fase inn Flexx-konseptet. Denne ordningen for bestillingstransport skal blant annet resultere i felles koordinering av transporttjenester, takst- og betalingssystemer og informasjonstiltak.

Dette skal gjøre hverdagen enklere for brukerne av bestillingstransport i fylket, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Bedre kollektivtilbud anses for å være viktig for bolyst og livskvalitet.

Ved effektiv samordning mellom ulike forvaltingsnivåer, og tilpasset organisering av transporttilbud, skal den statlige tilskuddsordningen "Kollektivtransport i distriktene" (KID) stimulere til at midler blir brukt smart og effektivt, og føre til en vesentlig forbedring for de reisende, heter det i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet.

Østfold får mest

I følge Moe er Østfold et av de fylkene ilandet som får flest midler i 2012.

- Vi har allerede mange ulike bestillingstilbud i Østfold, men nå skal tilbudene samordnes og samles under navnet «Flexx» fra 1. juni.

Tilskuddsmidlene gjør det samtidig mulig å starte flere nye tilbud i år, og vi ser i første omgang for oss tilbud i Halden, Våler, Råde og Hvaler, forteller han.

I tillegg vil fylkeskommunen opprettholde og forhåpentligvis kunne utvide tilbudene ellers i Østfold.

- Dette vil bidra til et mer tilgjengelig kollektivtilbud for enda flere av Østfolds innbyggere, sier Moe fornøyd.

KID ble opprettet av regjeringen i 2007. Regjeringen har i Soria Moria I-erklæringen slått fast at det skal utvikles et kostnadseffektivt og brukertilpasset kollektivtilbud i distriktene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kvinne knivstukket i Sarpsborg

    En kvinne er fløyet til Ullevål sykehus etter å ha blitt knivstukket i halsen i Sarpsborg mandag kveld. Det opplyser politiet. Det er foreløpig ikke kjent hvor alvorlige skadene er. Politiet leter etter gjerningsmannen, som løp fra stedet. Politiet er interessert i tips.

  • Se NRK Østfolds TV-sending 22:55