Skal avdekke nye smuglertrender

Nå skal norsk og svensk toll drive prisetterforskning for å oppdage nye smuglertrender.

Skal avdekke smuglertrendene

Det finnes 51 grenseoverganger fra Svinesund og opp til grensen mellom Värmland og Dalarna. Norsk og svensk tollvesen skal nå samarbeide om å finne de nye smuglertrendene. Bleier og hvitløk har vist seg å være populære varer å smugle fra Norge og inn i EU.

Foto: SVT / NRK

Til nå har tollerne i Sverige blitt overrasket over den voldsomme smuglingen av bleier og hvitløk ut av Norge. Nå skal de finne nye smuglertrender.

– I dag er det ikke bare narkotika, tobakk og alkohol som smugles. Nær sagt alt det kan tjenes penger på kommer over grensen, sier tollkrimsjef Ingela Östmark i Göteborg til SVT.

SE VIDEO:

Tollerne i Norge og Sverige skal drive prisetterforskning for å oppdage nye smuglertrender. Til nå har tollerne blitt overrasket over den voldsomme smuglingen av bleier og hvitløk ut av Norge.

LES OGSÅ:

Leter etter varer med høy avgift

Nå vil tollerne på begge sider være i forkant. De nye smuglertrendene skal oppdages så tidlig som mulig.

– Vi jobber med å finne hvilke varer som er interessante. Det vil si varer med høye avgifter i Sverige, men lave avgifter i Norge og motsatt.

Det norske Tollvesenet bekrefter et samarbeid, men de tror ikke de kommer i gang med prosjektet før om et halvt års tid.

Den nye smuglertrenden er merkbar i Norge. I Halden forteller kjøpmenn vi har snakket med at utenlandske kunder tråler butikkene for billigbleier.

Ifølge Tollvesenet er fortjenesten god, en bleiepakke til rundt 26 kroner kan fort bli solgt til for eksempel Litauen for over 100 kroner.

LES OGSÅ: Fengselsstraff for hvitløksmugling

Dyrt å importere til EU

Transporten skjer i vanlige kassebiler. De større lastebilene byr iblant på andre overraskelser.

– Ved ett tilfelle kontrollerte vi en sending. Det viste seg at de hadde med masse hvitløk som de ikke hadde deklarert.

Det er fremfor alt kinesisk hvitløk som smugles inn. Den er dyr å importere til EU-land, samtidig kan den innføres avgiftsfritt til Norge.

– Vi tror ikke sluttbrukerne skal til Sverige, men Baltikum for eksempel, forteller Tony Magnusson, operativ leder i det svenske tollvesenet.