NRK Meny
Normal

Sjudobler innbyggerantallet i juli

Strömstad kommune har hatt en fantastisk turistsommer i år. I  julimåned sjudobles innbyggerantallet i kommunen.

Strömstad kommune
Foto: Rainer Prang / NRK

Strömstad kommune har hatt en fantastisk turistsommer i år mye takket være et samarbeide med fire andre småkommuner i nord-Bohuslän.

- I juli har vi hatt fullbooket på samtlige overnattingssteder helt ned til siste teltplass, sier turistsjef Solwig Adolfsson til NRK.

Kosterferge, Strömstad-Koster
Foto: Rainer Prang / NRK

Som sild i tønne

Det er 11 000 fastboende i Strömstad, men på en julidag er det rundt 70 000 mennesker i byen.

- Det er utrolig morsomt at det kommer så mange hit, og våre medlemmer innen reiselivsnæringen melder om godt besøk. Alt har vært utsolgt, sier Adolfsson.

Fra blant annet trafikkontoret i byen meldes det om en oppgang på 10 prosent under juli måned i år, sammenlignet med 2005.
- Gjestehavnen vår har hatt enormt med besøk, og ennå er ikke sommeren slutt, sier turistsjefen i Strömstad. 

Turistkontoret i Strömstad
Foto: Rainer Prang / NRK

 Nissedrakt i sommersol 

Strömstad kommune får ros fra det svenske kommuneforbundet for sin turistsatsing.

I et unikt samarbeide med fire andre kommuner i Nord-Bohuslän satser Strömstad på helårsturisme, men det er sommeren som foreløpig er det absolutte høydepunktet.

- Det var ordfører Erland Lundquist som dro igang turistsamarbeidet  med de øvrige kommunene her i nord-Bohuslän. Sammen har våre fem kommuner stilt opp på messer og solgt vårt område i fellesskap, sier Solweig Adolfsson.
Det siste de fem små kystkommunene Strömstad, Munkedal, Sotenäs, Tanum och Lysekil gjorde var å stille opp på en seilkonkurranse i Lysekil i begynnelsen av august.  

Turistsjef Solweig Adolfsson, Strömstad
Foto: Strömstad Tourist/ Lotta Laanemets

- Vi stilte opp i nissedrakter med juletre, og delte ut havmat fra vårt område. Vi ønsket  å poengtere at det er vakkert i nord-Bohuslän også på andre tider av året enn på sommeren, og vi fikk veldig positive tilbakemeldinger, sier hun. 

Milliardindustri med stort potensiale 

Det Svenske Kommuneforbundet tror de nord-Bohuslänske kommunenes felles strategi vil sikre at milliardene ruller inn i pengekassene.

De fleste svenske kommuner har god tro på turismen som fremtidig vektsområde.  I en undersøkelse sier  240 svenske kommuner at de tror turistnæringen får en økt betydning for sysselsettingen i kommunene de kommende fem årene.

I 2005 omsatte turismen i Sverige for drøyt 191 milliarder kroner. De siste ti årene har 24 000 nye heltidsstillinger blitt opprettet innen turistnæringen.

- Folk lenger sør i Europa har ikke hatt for vane å reise nordover på ferie. Den trenden skal vi, både dere i Norge, ellers i Sverige og vi i nord-Bohuslän være med på å snu, sier Solweig Adolfsson.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Setter opp fartsgrensen på E6

    Fra mandag kan man igjen kjøre i 110 km/t på E6 mellom Korsegården i Ås og Moss, skriver Moss Avis. Gjennom vinteren har strekningen hatt fartsgrense på 100 km/t.

  • Fire av fem bedrifter med mangler

    Fire av fem bedrifter i Østfold og Akershus som ble kontrollert av arbeidstilsynet i februar og mars, hadde feil og mangler på produksjonsutstyr. Slike mangler kan føre til alvorlige skader, mener tilsynet.