NRK Meny

Sju smuglervalper måtte avlives

Det fantes ingen dokumentasjon på hvor valpene kom fra eller hvilke forhold de hadde levd under, forteller Jarle Bergsjø i Mattilsynet.

Yorkievalper

Her er fire av de syv valpene som måtte avlives etter å ha blitt forsøkt smuglet inn i landet.

Foto: Tollvesenet

Artikkelen er flere år gammel.

De sju Yorkie-valpene som ble forsøkt smuglet inn i Norge i forrige uke er blitt avlivet. Det bekrefter Jarle Bergsjø i Mattilsynet i indre Østfold.

– Må tenke på rabiesfaren

To polakker ble stanset i en rutinekontroll på Svinesund. Da tollerne undersøkte bilen fant de sju valper av rasen Yorkshire Terrier, også kalt «Yorkie», som er en populær selskapshund.

– Hundene ble beslaglagt av Tollvesenet og satt i isolasjon hos oss fordi det ikke fantes dokumentasjon på hundenes helsestatus, forteller Bergsjø til NRK.

Han sier at det er et krav om at det skal være kjent identitet på alle dyr som kommer inn i landet.

– Det er særlig rabiesfaren vi tenker på. Det er en alvorlig sykdom som kan være farlig for mennesker også, og vi har et ansvar for å holde det ute av landet, sier Bergsjø til NRK.

Eieren valgte å avlive

I tilfeller som dette må Mattilsynet undersøke dyrene med tanke på vaksinasjon, helse og opprinnelse. Deretter må de ta stilling til hva som skal skje med dyrene videre.

– Hvorfor måtte hundene avlives?

– Eieren kan velge å returnere dyrene dit de kommer fra. De kan også fremskaffe nødvendig dokumentasjon på dyrene, eller velge å avlive dem. I dette tilfellet valgte eieren det siste alternativet, svarer Bergsjø.

Han bekrefter at Mattilsynet ofte må behandle saker som denne, der det verken finnes dokumentasjon på hvor dyrene kommer fra eller hvilke forhold de har levd under.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: