NRK Meny
Normal

Sjokolade kan bli billigere

Et utvalg satt ned av regjeringen mener alle sukkerholdige matvarer bør få samme avgift. Det betyr at sjokoladen kan bli billigere!

Sjokolade

Sjokolade kan bli billigere.

Foto: Magne Hansen / NRK

For utvalget vil nå fjerne særavgiften på sjokolade, som ble innført som en luksusskatt så langt tilbake som i 1922.

16 kroner per kilo

Særavgiften på sjokolade er i dag mer enn 16 kroner per kilo. Dersom utvalgets anbefalinger fulgt, betyr det at sjokoladen blir 15-30 prosent billigere.

- Vår intensjon er at dersom denne avgiften fjernes, så skal det komme forbrukerne til gode, sier informasjonssjef Ellen Behrens i Nidar til NRK.

Godteriprodusenten Brynild, med hovedkontor i Fredrikstad, er også glade for at sjokoladeavgiften kan bli fjernet. For styreleder i Brynild Gruppen, Jon Brynildsen, mener dagens avgiftsordning er urettferdig.

Usunt

Men ikke alle er begeistret for forslaget.

- Går prisen ned, betyr det at folk kommer til å spise mer sjokolade, advarer ernæringsprosessor Kåre Norum.

- Det er helt naturlig at du spiser litt mer av det, hvis du synes det er godt og det er billig, legger han til.

Regjeringsutvalget mener imidlertid det er mer rettferdig at alle sukkerholdige varer får samme avgift, og foreslår derfor at dagens avgift erstattes med en sukkeravgift. Da vil for eksempel kaker, kjeks og is bli dyrere, mens sjokoladen blir billigere.

Klar fredag

Helseminister Sylvia Brustad (Ap) presenterte tidligere i år en handlingsplan for bedre kosthold. Her varslet Brustad virkemidler som i form av pris og avgifter.

Overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) innrømmet Brustad i april at det kan bli intern dragkamp om saken i regjeringen.

Det regjeringsoppnevnte utvalget ledes av forskningsleder Brita Bye, og fredag leverer utvalget sin rapport til regjeringen.

(NRK/NTB)

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: