NRK Meny
Normal

Sjelden fugl slipper å bo i vedskjul

Får nytt hjem i Sarpsborg.

Tirsdag skrev NRK.no omden sjeldne afrikanske Nilanden som har holdt til på Hvaler i Østfold siden mars i år. De siste ukene har den bodd i et vedskjul i Råde, men nå får den et nytt og bedre hjem på Hafslund hovedgård.

Reportasje: Anders Winlund

Tirsdag skrev NRK.no om den sjeldne afrikanske nilanden som har holdt til på Hvaler i Østfold siden mars i år.

Sjelden fugl fra Afrika

Anden har holdt til i et vedskjul i Råde.

Foto: Anders Winlund

Den siste tiden har fulgen bodd i et vedskjul i Råde, men nå får den et nytt og bedre hjem.

I går tok Hafslund hovedgård kontakt med NRK Østfold og tilbød den hjemløse fuglen et permanent sted å være.

– Jeg så at den trengte et nytt hjem, og da tenkte jeg på fuglehuset her med en gang, for her var det et ledig bur, forteller Aileen Tång.

Nye venner

Allerede i dag fikk anden flytte inn i sitt nye krypinn i Sarpsborg. Her er det både vann og natur den kan boltre seg i.

Kanskje får den også noen nye venner, smiler Tång.

– Tanken er at den skal bo sammen med de andre fuglene gjennom vinteren, og at de blir venner, slik at den er i flokken når våren kommer, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Nilanden får et nytt hjem på Hafslund hovedgård.

Bli med på andens første møte med sitt nye hjem.

Hva skal anden hete?

Nilanden kommer opprinnelig fra Afrika, men den har spredd seg videre til Europa. Arten har blitt sett i Norge tidligere, men hvordan denne fuglen har havnet i Østfold er imidlertid en gåte.

Hafslund Hovedgår får and

Her kan anda boltre seg.

Foto: Anders Winlund / NRK

– Jeg aner ikke hvor den kommer fra. Den kan i alle fall ikke fly, så den må ha rømt fra et eller annet sted, sier Jan Ingar Båtvik i Østfold botaniske forening.

– Alt tyder på at den får et fint liv her, legger han til.

Hafslund Hovedgård vil gjerne ha hjelp til å finne ut hva hunnanden skal hete. Noen av forslagene som har kommet inn til oss er Nille, Kleopatra og Frida.

  • Hva bør anden hete? Skriv ditt forslag i kommentarfeltet!

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fant mange trafikkfarlige feil

    Det står dårlig til med tilhengerparken, og bilførere må bli flinkere til å kontrollere at billys virker som de skal. Det sier Ola Evensen, fagansvarlig trafikk i politiet i Østfold, etter storkontrollen i Fredrikstad i går kveld.

  • Storkontroll i Fredrikstad

    I en felles kontroll med politiet, UP, Vegvesenet og Tollvesenet torsdag ble det skrevet ut 37 mangellapper, 5 bilister ble anmeldt og 18 fikk bot. 211 kjøretøy ble kontrollert. Ni av disse ble avskiltet på grunn av begjæringer eller teknisk feil.