NRK Meny
Normal

Sjekker ulovlig tvangsmedisinering

Helsetilsynet vurderer å politianmelde Sykehuset Østfold etter at en pasient i høst ulovlig ble tvangsmedisinert.

Sprøyte
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Sykehuset Østfold besluttet 11. september å tvangsmedisinere pasienten, som var underlagt tvungent psykisk helsevern på Veum i Fredrikstad.

Pasienten, som oppgis å ha sprøyteskrekk, klaget vedtaket til Fylkeslegen.

Ventet ikke lenge nok

Men, da det gikk en uke uten at Fylkeslegen tok noen avgjørelse i saken, valgte sykehuset uansett å iverksette tvangsmedisineringen, etter eget utsagn ut fra en nødrettsituasjon. Seks dager senere fikk pasienten medhold hos Fylkeslegen. Sykehuset kunne ikke tvangsmedisinere.

- Saken er svært alvorlig, sier rådgiver i Helsetilsynet i Østfold, Knut Fredrik Thorne.

- Vi har besluttet å starte tilsynssak mot stykehuset og den faglige ansvarlige for vedtaket og gjennomføringen av tvangsmedisineringen.

- Skal ikke forekomme

Divisjonsdirektøren for psykisk helsevern, Irene Dahl Andersen, er helt klar på at det kan være snakk om brudd på reglene.

- Hvis det er sånn det er, så betyr det at man har medisinert på sviktende grunnlag. Slikt skal ikke forekomme, sier Dahl Andersen.

Politianmeldelser

Dersom helsepersonell har tvangsmedisinert med et langtidsvirkende legemiddel, kan det være grunnlag for en politianmeldelse, sier Helsetilsynet.

- Vi vil vurdere om dette er en straffbar overtredelse av Helsepersonelloven, sier Thorne.

En ukes frist

Også pasientens advokat vurderer å anmelde forholdet. Sykehuset har en uke på seg til å svare Helsetilsynet i saken.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uthus endte i container

    I Elingårdsveien i Fredrikstad fikk transportørene av et helt hus problemer da det viste seg at huset var for stort til å fraktes på veien. Det endte opp med at huset ble delt opp med motorsag og fraktet i container til søppeldynga, melder Fredrikstad Blad.

  • Gjorde skader på solstudio

    Det har vært innbrudd i et solstudio i Kinogaten i Sarpsborg. Politet melder at det er gjort skaderverk på stedet. Gjerningspersonen ble sikret på video, og politiet er på stedet og utfører undersøkelser.