NRK Meny
Normal

Sjekker Glemmen-sprekker

Etter at nye sprekker ble oppdaget på Glemmen videregående skole i går, er eksperter nå i gang med å sjekke grunnforholdene ved skolen.

I går ble det oppdaget nye sprekkdannelser i en gangbro mellom to av skolens bygg. Fra før er E-blokka stengt for all undervisning på grunn av store setningsskader.

Landmåler Martin Ruud har så langt ikke funnet noe alvorlig.

– Ser trygt ut så langt

– Nå måler vi om det er avvik i bygningskonstruksjonen, og ser etter deformasjoner i bygget. Alle målingene så langt har vært veldig beroligende. De er innenfor toleranserammene for avvik på et bygg. Vi er ikke ferdige, men så langt ser det veldig trygt ut, sier Ruud.

Målingene er ferdige i dag, men de kan repeteres senere om nødvendig, slik at man kan sammenligne med de første målingene.

Har kontroll

Rektor Gunnhild Rosnes syns situasjonen begynner å bli oversiktlig og under kontroll.

– Vi har fagkompetanse inne i blokka nå. Det vi oppdaget i går kveld var sprekker fra E-blokken og over til I-blokken. Det er et nytt bygg. Da vi så sprekkene rundt den broen mellom, så måtte vi få sjekket dette også, sier Rosnes.

Hun sier at der er kontroll på sprekkene i E-blokken, og hun har stor tiltro til fagfolkene som arbeider der nå. De vil rapportere til skoleeieren fylkeskommunen og til skolen på fredag. De endelige rapportene kommer i neste uke.

– Vi måtte flytte akutt ut. Vi har tatt i bruk det vi har av lokaliteter. Vi bruker den gamle gymnastikksalen og lærerværelse. Vi har ryddet plass til de 250 elevene som måtte ut av E-blokka, sier rektoren.

Samtidig må skolen planlegge på sikt og undersøke hva som finnes av andre muligheter. Blant annet blir det undersøkt hva som kan gjøres i samarbeid med andre lokale aktører.

Må tenke langsiktig

– Det er klokt å ha også et langsiktig perspektiv. Vi skal ivareta elevene, de 250 elevene skal ha et opplegg resten av skoleåret, sier Rosnes.

De 250 elevene som måtte flytte ut, går i førsteårsklasser i design/håndverk, to klasser i studiespesialiserende formgivning og i Teknikk, industriell produksjon.

– Det er jo teknisk-industrielle fag, og har vi jo en del verksteder. Der er det klart at vi trenger en del bistand for å finne løsninger, sier Rosnes.

Skolen er bygget på leirgrunn. 25 meter lenger ned er det fjellgrunn. Rektor Rosnes sier de har holdt øye med sprekkene lenge, men det siste året har det tilsynelatende eskalert. Fagfolk fra Norconsult hadde et oppsyn med bygget i høst, og ga beskjed om at vannet måtte stenges.

– Det er det de prøver å finne ut er om det er utvasking i grunnforholdene her som gjør at vi har eskalerende problemstillinger, sier rektor Rosnes.

– Hva er det verste scenarioet?

– Det har vi allerede sett. Det var å undervise elever i et bygg som ikke er trygt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uavgjort for Sarpsborg 08

    Lillestrøm og Sarpsborg 08 delte poengene på Åråsen i ettermiddag. Kampen endte 2-2.

  • Tøff motstand for Kvik Halden

    Kvik Halden spilte uavgjort 1-1 mot Grebbestad i en treningskamp lørdag ettermiddag. Grebbestad rykket i fjor opp til Divisjon 1 Söndra, som tilsvarer 2. divisjon i Norge.